Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wiosenna Frittata

Dzisiaj taka inspiracja, która zalążek miała podczas pracy w sieci restauracji za oceanem tyle tylko że wersja którą tam poznałem była inna, dzisiejsza to wersja "Wojti Gotuje" i wyszła palce lizać zresztą polecam gorąco spróbujcie opiszę jak zawsze krok po kroku. 1.Dusimy cebulkę białą i czerwoną dodając por pieprz, sól, czerwoną paprykę 2.Dorzucamy ulubione warzywa - ja użyłem mix warzyw widocznych na zdjęciu 3.W międzyczasie szykujemy w zależności od porcji 3-6 jajek, wbijamy je do miski i miksujemy z dodatkiem mleka plus sól i pieprz wlewamy jajka na patelnię  jeśli warzywa są już miękkie  4.Czekamy do momentu kiedy jajka od spodu będą podsmażone można sprawdzić widelcem sypiemy tartą mozzarellą i nakładamy łyżeczką zielone pesto, posypałem całość rozmarynem 5.Tak przygotowaną całość wkładamy na patelni do wcześniej rozgrzanego piekarnika z włączonym termoobiegiem i górną grzałką tak na ok 180 stopni 6.Czekając aż góra się zapiecze na lekko brązowy kolor

Kawowe inspiracje

Wybierz dobrą kawę dla siebie 1000 ciekawych propozycji dostępnych tutaj..... Konkurs - kupuj kawę Tchibo i wygrywaj- codziennie Expres do kawy szczegóły tutaj ....

Tosty z mozzarellą w sosie cytrynowo miodowym

składniki : mozzarella szynka  chleb  pomidory  zielona bazylia  jajka sadzone na patelnie z pieprzem solą  rozmarynem i czerwoną papryką oliwki  przyprawy: sól, pieprz, papryka, rozmaryn, pieprz ziołowy sos Przepis na sos : 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy, 5 listków bazylii, zielona pietruszka- kilka listków, sok z cytryny około 2 łyżeczki, pieprz, sól, sypana bazylia, pieprz ziołowy Całość zmiksować blenderem, dominujący smak - cytryna i miód z nutą musztardy musicie poeksperymentować szukając swoich nut smakowych. Powstały sos przelewamy przez sitko aby pozbyć się nie posiekanej do końca bazylii i pietruszki. Sosem polewamy mozzarellę i pomidorki choć u mnie został wykorzystany do kanapek również :)

Pasta z awokado

składniki do pasty : awokado sok z cytryny  twarożek do smarowania 3 łyżeczki zielona bazylia  sól, pieprz składniki do kanapek: gotowa pasta  rzodkiewki zielone oliwki  szczypiorek  czerwona papryka do przyprawienia kanapek  Awokado musi być dojrzałe Obieramy je ze skóry przecinamy na pół wokół pestki którą wyrzucamy  Wrzucamy do miseczki dodając sok z cytryny około łyżeczki, listka bazylii 5 szt. twarożek 3 łyżeczki do smaku pieprz i sól  Miksujemy blenderem  Smarujemy na kanapki, układamy oliwki, rzodkiewki, zdobimy szczypiorkiem  Ulubione przyprawy i gotowe  Smacznego ...

Danie z kaszą jaglaną i rybą

Ciekawa inspiracja która powstała przez przypadek na danie z kaszą jaglaną warzywami na patelnie rybą duszoną z białą cebulką wraz z czerwoną porem i szpinakiem w sosie pomidorowym gdzie królowały koperek i sok z cytryny wyszło wyśmienicie, dużo wspaniałych smaków Przepis : Dusimy białą i czerwoną cebulę z porem do miękkości w przyprawach - pieprz, sól, papryka, curry w tym samym czasie gotujemy kasze jaglaną np. w woreczkach Na oddzielnej patelni z odrobiną oliwy smażymy warzywa Dużo wcześniej przygotowałem rybę która czekała w przyprawach: koperku papryce skropiona sokiem z cytryny Do podduszonej cebuli wrzucamy rozdrobnioną rybę Następnie dajemy szpinak koperek suszony bądź zielony i jeszcze odrobina soku z cytryny i sos pomidorowy lub podlewamy wodą i około 3 łyżki koncentratu pomidorowego z sosem pomidorowym smakuje zdecydowanie lepiej - przepis na sos znajdziecie tutaj ... Dusimy całość kilka minut woda musi odparować, całość ma mieć gęstą konsystencję

Kanapkowe inspiracje 4

chleb twarożek  rzodkiewki zielone oliwki  zielona pietruszka lub szczypiorek  pieprz, sól, czerwona papryka 

Kanapki z gofrownicy

Dzisiaj szybka propozycja dla Waszych podniebień takie szaleństwo smaków i kalorii :) chleb opiekany w gofrownicy nutella almette z morelą i wanilią banan  drzem truskawkowy  cynamon