Przejdź do głównej zawartości

Posty

Koktajl z kiwi poprawiający trawienie

Składniki: - dwa plastry świeżego ananasa (1 plaster - 1 cm, bez stwardniałego środka) - połowa mango - 10 listków świeżej mięty - jedno kiwi - 200 ml świeżego soku z jabłek Zmiksuj wszystkie składniki i pij od razu. Jak naostrzyć nóż kuchenny talerzem Preparat na odchudzanie 36kg mniej ... Akcesoria kuchenne Zakupy spożywcze online Zdrowa żywność  Wybierz dobrą kawę dla siebie 1000 ciekawych propozycji dostępnych tutaj..... Konkurs - pij kawę i wygrywaj- codziennie Expres do kawy szczegóły tutaj ....

Jak zrobić pysznego mazurka

SKŁADNIKI • 250 g mąki • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 180 g masła • 2 żółtka • 90 g cukru pudru • 300 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej • 200 – 300 g dżemu morelowego JAK TO ZROBIĆ? Rozetrzyj masło z cukrem pudrem, dodaj żółtka i wymieszaj z przesianą mąka pszenną i ziemniaczaną. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń folią i włóż na 2 godziny do lodówki. Rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż ciastem formę (37cmx22cm) posmarowaną masłem i oprószona bułką tartą. Z resztek ciasta zroluj wałeczki , zwiń po dwa i wyłóż nimi boki formy oraz ułóż na krzyż na mazurku. Ciasto nakłuj widelcem. Piecz około 20 minut w 180 stopniach C. Skórkę pomarańczową gotuj chwilę z konfiturą morelową. Ostudź i wyłóż na upieczony spód mazurka. MOJA RADA Skórkę pomarańczową można zrobić samemu, gotując ją w syropie z cukru.

Jak zrobić pyszną pieczeń

SKŁADNIKI • 1kg schabu bez kości lub polędwicy wieprzowej • 1 cebula • 3 średniej wielkości marchewki • 2 gałązki selera naciowego • 4 ząbki czosnku • 50 g masła • 45 ml oliwy • 500 ml rosołu • 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki • kieliszek czerwonego wina • tymianek , rozmaryn , liść laurowy • sól , pieprz - do smaku • świeża natka pietruszki – do udekorowania dania JAK TO ZROBIĆ? 1. Na średnim ogniu rozpuszczamy masło na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę, marchewkę, seler i podsmażamy lekko przez 6 minut. 2. Następnie dodajemy na patelnię posiekany czosnek, podsmażamy przez kolejnych kilka minut. Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego. 3. Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy schab z każdej strony na brązowy kolor. Przekładamy schab do naczynia żaroodpornego. 4. Przygotowanie sosu do pieczeni: przelewamy olej, na którym był smażony schab, do rondelka, dodajemy wino, rosół/bulion oraz 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, mieszamy. 5. Przypra

Pasztet bez pieczenia z żurawiną

SKŁADNIKI: pasztet: • 500 g ugotowanego mięsa z rosołu (np. wołowe , drobiowe) • 1 cebula • 150 g wątróbki drobiowej • 50 g masła • 100 g żurawiny • 2 ząbki czosnku • pieprz • sól • olej galaretka: 500 g mrożonych wiśni • 100 g cukru • 50 g żelatyny • JAK TO ZROBIĆ? Wątróbkę opłucz i oczyść z błon. Żurawinę namocz na 10 minut we wrzątku , odcedź i odsącz. Cebulę pokrój w piórka , a czosnek w grube plasterki i podsmaż na oleju (około 5 minut). Dodaj wątróbkę i smaż , aż będzie miękka. Przestudzoną wątróbkę , mięso , cebulę i czosnek zmiel blenderem. Do masy dodaj masło , dopraw solą i pieprzem , wymieszaj i zmiel. Wsyp żurawinę i wymieszaj łyżką. Przełóż do formy wyłożonej folią spożywczą i wstaw na 40 minut do lodówki. Wiśnie (mrożone bez pestek) włóż do rondelka , wlej ½ szklanki wody, gotuj 15 minut i przetrzyj przez sito. Wsyp cukier i zagotuj. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Przestudź. Tężejącą galaretkę wyłóż na pasztet. Wstaw na 60 m

Warzywa na parze z łososiem z pieca

SKŁADNIKI:  marchewka  szpinak  brokuł  fasolka szparagowa papryka czerwona, żółta można, nie koniecznie dodać podduszony szpinak  łosoś  oliwa z oliwek  sok z cytryny zioła (bazylia , tymianek) Umyte i obrane warzywa (marchewka , szpinak ,brokuł , fasolka szparagowa) ugotowałem na parze do miękkości. Rybę skropiłam oliwą i sokiem z cytryny i wstawiłam do piecyka . Piekłam 15 minut w 180 stopniach C. Jeśli chcecie, by łosoś był bardziej soczysty , możecie go przed pieczeniem owinąć folia aluminiową (wersja mniej zdrowa). Przed podaniem skropiłem warzywa oliwą i dodałam nieco różnych ziół (bazylia , tymianek).

Jak zrobić pyszne grilowane banany z lodami

4 porcje czas 25 min CO KUPIĆ 4 banany 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1 szczypta cynamonu 3 pomarańcze (sok) 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego 80 g masła ½ l lodów wanilinowych SOS Sok z 3 pomarańczy , 80 g masła , 1 łyżeczkę przyprawy korzennej , cynamon oraz cukier trzcinowy zagotowujemy , często mieszając , aż do uzyskania konsystencji sosu. Nieobrane 4 banany układamy na ruszcie i grillujemy (nad żarem a nie nad ogniem) pod przykryciem do momentu , aż staną się czarne i nabiorą miękkości. Banany ściągamy z rusztu grilla , nacinamy skórkę wzdłuż , układamy na talerzu. Całość polewamy przygotowanym sosem , podajemy z lodami wanilinowymi.

Jak zrobić pyszną tortille

Czas : 30 minut 4 porcje SKŁADNIKI 8 tortilli , 400 g filetów z piersi kurczaka, papryka w proszku, kilka liści sałaty, np. lodowej 1/2 czerwonej papryki, ½ żółtej papryki , 1 awokado , 1 cebula , 1 ogórek , olej rzepakowy SOS : 1 szklanka majonezu , 2 łyżki miodu , sól , pieprz JAK TO ZROBIĆ ? • Piersi kurczaka umyj , osusz i pokrój na podłużne kawałki. Oprósz je solą , pieprzem i papryką. • Olej rozgrzej na patelni. Obsmaż na nim kawałki kurczaka na rumiano ze wszystkich stron. • Majonez wymieszaj z miodem i dopraw pieprzem oraz solą. • Pomidory umyj i natnij na czubku na krzyż. Zalej wrzątkiem , odczekaj chwilę , a następnie zdejmij skórkę. Obrane pomidory pokrój w dużą kostkę. • Sałatę umyj i osusz. • Ogórek umyj , osusz , obierz i pokrój na długie słupki. • Umytą i oczyszczoną paprykę pokrój w długie paski ,a cebulę w piórka. • Tortille podgrzej na suchej patelni lub w piekarniku. • Na każdej tortilli połóż liść sałaty , a na nim układaj kawałki kurczaka oraz słupki o