Przejdź do głównej zawartości

Posty

Brokuły ze słonecznikiem

Brokuły ze słonecznikiem  Przepis na szybkie danie brokuły  żółty ser  prażony słonecznik  przyprawy  Brokuły gotujemy na parze lub smażymy na patelni według uznania następnie przyprawiamy,  ja użyłem soli alpejskiej, czarnego pieprzu, curry, chili, i bazylii. Pod koniec tuż przed podaniem sypiemy startym serem i słonecznikiem wcześniej podprażonym na innej patelni.

Cytrynowe buraczki z mozzarellą na pierzynce z duszonej cebulki

Składniki: buraczki  cytryna  koperek  cebula  przyprawy Jak przyrządzić: Gotujemy buraczki - ja do gotującej wody dodałem skok z cytryny i zielony koperek czas gotowania w zależności od wielkości buraków do 1 godziny  Na patelni podsmażyłem cebulkę pokrojoną w kostkę doprawioną curry, solą morską , pieprzem ziołowym, ostrą papryką , cebulka ma być brązowa i miękka  Mozzarellę kroimy w plastry jak również cytrynę, którą później skropimy buraczki  Po ugotowaniu buraki obieramy i kroimy w plastry nie czekamy aż wystygną żeby mozzarella mogła się rozpuścić  Na pierzynce z duszonej cebulki układamy buraczki i mozzarellę sypiemy koperkiem i kropimy sokiem z cytryny jeszcze odrobina pieprzu dla pikanterii i ..... smacznego 

Przepis na zupę szczawiową

Kremowa zupa szczawiowa z jajkiem SKŁADNIKI 50 g masła 700 g świeżego szczawiu 1,25 l esencjonalnego bulionu 300 – 400 ml śmietany 36 % 3 łyżki startego chrzanu sól, pieprz dodatkowo: 6 jajek ugotowanych na twardo JAK TO ZROBIĆ? Szczaw umyj pod zimną bieżącą wodą, a następnie dokładnie go osusz papierowym ręcznikiem i posiekaj. W garnku rozgrzej masło. Partiami wrzucaj na masło szczaw i duś, aż zwiędnie i zmniejszy swoją objętość. Zalej szczaw bulionem i gotuj około 20 minut. Dodaj do szczawiu 3 łyżki startego chrzanu (może być ze słoiczka), a gdy całość odrobinę ostygnie, dodaj śmietanę. Szczaw z chrzanem i śmietaną zmiksuj blenderem. Przetrzyj masę przez drobne sitko. Dopraw zupę solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt kwaśna, dolej jeszcze śmietanki. Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek. Rozlej zupę szczawiową na talerze i udekoruj przekrojonymi na połówki jajkami lub zieloną bazylią

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami SKŁADNIKI: - pól paczki mrożonego szpinaku lub świeży jeśli masz - 1 duża cebula - 10 średniej wielkości pieczarek - 3 łyżki śmietany - 10 dag sera żółtego - 3 ząbki czosnku - makaron penne pełne ziarno - przyprawy: pieprz, oregano, czerwona papryka, pieprz ziołowy - olej do smażenia Cebule i pieczarki kroimy i smażymy . W między czasie gotujemy makaron. Do pieczarek dajemy mrożony szpinak , czekamy aż się rozpuści, mieszamy, doprawiam ulubionymi przyprawami. Wyciskamy czosnek przez praskę i dodajemy. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez chwilę. Na sam koniec sypiemy startym serem i zieloną pietruszką.

Jak zrobić sernik Złota Rosa

Sernik  Złota Rosa Ciasto: 3 szklanki mąki 3 żółtka 1 kostka tłuszczu (250 g) 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 mały proszek do pieczenia Masa serowa: 800 – 1000 g twarogu 3 jajka 1 cukier waniliowy 1 cytryna ½ szklanki oleju 2 szklanki zimnego mleka 1 budyń waniliowy ¾ szklanki cukru Beza: 3 białka 1/2 szklanki cukru Ciasto: Wszystko razem zagnieść, wyłożyć na blachę, obłożyć wysoko boki blachy. Masa serowa: Ubić jajka z cukrem. Dodać twaróg, sok z cytryny – ubić. Dodać olej, cukier waniliowy - ubijać dalej. Wsypać budyń – ubić. Wlać mleko – ubijać dalej, masa powinna być dość płynna. Masę serową wylać na ciasto i piec 30 minut w 180 stopniach. Beza: Ubić białka, dodać cukier – ubić. Po 30 min wyjąć ciasto (na gorąco), nałożyć na górę bezę i piecz jeszcze 15 min. Ciasto jest wyśmienite, a do tego wychodzi duża porcja. Smacznego ! Jak zrobić babkę cytrynową Ciasto bez pieczenia Ciasteczka z kremem Wuzetka z bitą śmietaną Przepis na karpatkę

Żur z pulpecikami z białej kiełbasy

SKŁADNIKI • ½ l zakwasu na żurek • 3 surowe białe kiełbaski • 1 marchewka • ½ pietruszki • kawałek selera • 2 ziemniaki • 1/3 białej części pora • 2 ząbki czosnku • 2 ziarenka ziela angielskiego • 2 liście laurowe • suszony i świeży majeranek • ¾ szklanki słodkiej śmietany • 3 szklanki wody • 1 łyżka oliwy dodatkowo: 4 jajka Marchew, pietruszkę i seler obierz, umyj i pokrój w plasterki. Por oczyść, opłucz i owiń nicią bawełnianą. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w gruba kostkę. Włóż warzywa do garnka. Dodaj czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Zalej wszystko wodą i zagotuj. Z białych kiełbasek wyciśnij farsz i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Powstałe w ten sposób pulpeciki obsmaż na złoty kolor na oliwie. Do wrzącego wywaru warzywnego wrzuć podsmażone pulpeciki z białej kiełbasy. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut. Wlej do wywaru zakwas na żurek i gotuj jeszcze 5 minut. Wlej śmietanę i wymieszaj. Jajka włóż do wrzącej wody i ugotuj n

Brokuły w sosie śmietanowo serowym

składniki: brokuły  zielona pietruszka  śmietana 18% tarty drobno parmezan mozzarella przyprawy: pieprz, czerwona papryka Gotujemy brokuły (mrożone) około 1 min po wrzuceniu do gotującej wody Śmietanę mieszamy w garnuszku z parmezanem i łyżeczką czerwonej papryki słodkiej lub ostrej jeśli ktoś z Was lubi - całość zagotuj  Ugotowane brokuły odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego polewając je przygotowanym sosem ze śmietany  Posyp dokładnie serem ja użyłem mozzarelli  Całość zapiekaj w piekarniku około 20 minut rozgrzanym do 180 stopni  Całość podaj z zieloną pietruszką  Smacznego ...