Przejdź do głównej zawartości

Posty

Koktajl bananowo-cytrynowy z cynamonem

Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 378,79 kcal Białko: 14,64 g Tłuszcz: 8,22 g Węglowodany: 61,21 g Składniki: Mleko 2% - 1,5 szklanki (375 g) Banan - 2 małe sztuki (180 g) Miód pszczeli - 1,5 łyżeczki (18 g) Cytryna - (18 g) Sposób przygotowania: 1. Banana obierz, pokrój na kawałki, wrzuć do pojemnika blendera. 2. Dodaj mleko, sok z cytryny i miód, dokładnie zmiksuj. 3. Koktajl podawaj schłodzony, posypany cynamonem. To jeden z posiłków na mojej diecie szczegóły tutaj....

Makaron pełnoziarnisty z warzywami, suszonymi pomidorami i fetą

Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 757,58 kcal Białko: 31,93 g Tłuszcz: 29,87 g Węglowodany: 94,00 g Składniki: Makaron pełnoziarnisty - 1 szklanka (85 g) Oliwa z oliwek - 2,5 łyżki (19 g) Pomidory suszone - 1,25 garści (45 g) Ser typu feta - 1,5 porcji (45 g) Mieszanka warzyw "włoska" - 2 porcje (200 g) Czosnek - 2 ząbki (9 g) Bazylia (świeże liście) - 0,75 garści (14 g) Zioła prowansalskie - 1 szczypta (1 g) Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Warzywa podduś na oliwie z oliwek. 3. Do podduszonych warzyw dodaj pokrojone suszone pomidory, pokrojoną fetę, czosnek wyciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. 4. Całość podawaj z makaronem i udekoruj listkami bazylii. Potrzebujesz zbilansowanej zdrowej diety chcesz jeść smaczne posiłki szczegóły tutaj

Risotto z kurczakiem suszonymi pomidorami z przecierem pomidorowym

Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 757,58 kcal Białko: 44,15 g Tłuszcz: 20,51 g Węglowodany: 84,58 g Składniki: Filet z piersi kurczaka - 1,25 porcji (120 g) Oliwa z oliwek - 2 łyżki (15 g) Ryż brązowy - 0,75 woreczka (70 g) Fasola biała - 0,5 szklanki (60 g) Natka pietruszki - 1 pęczek (21 g) Pomidory suszone - 1 garść (40 g) Przecier pomidorowy - 0,5 szklanki (100 g) Bazylia (świeże liście) - 1 garść (21 g) Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Filet z kurczaka pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. 3. Warzywa pokrój w kostkę, fasolę przepłucz i dodaj do kurczaka. 4. Dodaj przecier pomidorowy. Duś na małym ogniu 10 minut. 5. Dodaj ulubione przyprawy. 6. Duś 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając. 7. Dodaj świeże liście bazylii. 8. Dodaj ryż. Wymieszaj. Całość posyp świeżą pietruszką.  Posiłek umieszczony w mojej diecie wspieram się pomocą specjalistów szcz

Jak zrobić sałatkę z serka wiejskiego

Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 378,79 kcal Białko: 24,95 g Tłuszcz: 10,40 g Węglowodany: 45,05 g Składniki: Pomidory suszone - 1 garść (40 g) Serek twarogowy ziarnisty - 4 łyżki (100 g) Chleb graham - 2 małe kromki (55 g) Sezam - 1 łyżka (6 g) Rukola - 0,75 garści (13 g) Sposób przygotowania: 1. Do umytej rukoli dodaj serek wiejski oraz sezam. 2. Posiekaj suszone pomidory i dodaj do pozostałych składników. 3. Pieczywo pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Dodaj do sałatki. 4. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeden z posiłków w mojej diecie już 35kg mniej walczę dalej 

Jajecznica ze szpinakiem, makrelą i suszonymi pomidorami

Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 530,30 kcal Białko: 31,72 g Tłuszcz: 21,67 g Węglowodany: 51,07 g Składniki: Jaja - 2 duże (120 g) Chleb graham - 2 duże kromki (85 g) Pomidory suszone - 0,75 garści (30 g) Makrela wędzona - 0,25 sztuki (40 g) Masło - 0,5 łyżki (5 g) Szpinak (świeży) - 1 garść (20 g) Zioła prowansalskie - 2 szczypty (2 g) Sposób przygotowania: 1. Jaja wbij na patelnię i smaż na maśle. 2. Makrelę obierz ze skóry i ości, liście szpinaku dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. 3. Suszone pomidory pokrój na kawałki, dodaj do jajecznicy razem z makrelą i szpinakiem. 4. Całość dopraw odrobiną soli, ziołami prowansalskimi oraz pieprzem. 5. Podawaj z pieczywem. Posiłek uwzględniony w mojej diecie  więcej informacji tutaj ....

Jaja sadzone z ryżem basmati i warzywami na patelnię

Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 757,58 kcal Białko: 26,16 g Tłuszcz: 26,33 g Węglowodany: 104,44 g Składniki: Ryż basmati - 1,25 woreczka (120 g) Jaja - 3 średnie (140 g) Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (12 g) Mieszanka warzyw "na patelnię" - 1,25 porcji (120 g) Szczypiorek - 0,25 pęczka (9 g) Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Jaja wbij na patelnię i duś pod przykryciem aż do ścięcia się białka. 3. Po usmażeniu posyp jaja posiekanym szczypiorkiem. 4. Warzywa duś na oliwie z oliwek pod przykryciem. Potrzebujesz zbilansowanej zdrowej diety chcesz jeść smaczne posiłki zamów ją dla siebie tutaj

Makaron z indykiem

Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 757,58 kcal Białko: 48,27 g Tłuszcz: 32,88 g Węglowodany: 70,26 g Składniki: Filet z indyka – 1,25 porcji (130 g) Makaron pełnoziarnisty – 1 szklanka (80 g) Oliwa z oliwek – 2,5 łyżki (18 g) Szpinak (świeży) – 1,25 garści (22 g) Słonecznik – 2,5 łyżeczki (11 g) Ser parmezan – 0,5 porcji (11 g) Orzechy nerkowca – 0,25 garści (12 g) Pomidorki koktajlowe – 4,75 sztuki (90 g) Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź. 2. Filet z indyka pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej patelni do złotego koloru. 3. Wymieszaj makaron z indykiem i warzywami. 4. Posyp orzechami, pestkami i parmezanem. Posiłek ze specjalnie zbilansowanej diety w abonamencie już od 33zł - więcej informacji

Sałatka z kuskusem

Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 378,79 kcal Białko: 11,99 g Tłuszcz: 11,58 g Węglowodany: 57,19 g Składniki: Kasza kuskus - 0,5 woreczka (45 g) Oliwa z oliwek - 2,5 łyżeczki (10 g) Kukurydza - 0,25 szklanki (50 g) Czerwona fasola - 0,25 szklanki (50 g) Pomidorki koktajlowe - 4,75 sztuki (95 g) Czosnek - 1 ząbek (5 g) Natka pietruszki - 0,5 pęczka (9 g) Zioła prowansalskie - 4 szczypty (4 g) Sposób przygotowania: 1. Kuskus przygotuj zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. 2. Pomidorki umyj i przekrój na połówki. 3. Kuskus, pomidorki, fasolę i kukurydzę dokładnie ze sobą wymieszaj. 4. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, czosnek wyciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz. 5. Całość skrop dressingiem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Przepis na szybkie bułeczki z piekarnika

Skład: 400 g mąki pszennej np Melvit Razowa 20 g drożdży 200 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy lub oleju dodałem oliwę 1 łyżeczka soli dodałem sól himalajską szczypta cukru ja dodałem miodu Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sito do miski, wsypać cukier lub łyżeczkę miodu i sól, wymieszać. Dodać pokruszone drożdże, wymieszać Wlać wodę i wymieszać. Następnie zacząć wyrabiać ręką. Jeżeli jest za mało mąki, dosypać, ale ciasto nie powinno być twarde, tylko bardzo mięciutkie i elastyczne. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-40 minut ja trzymałem ok 1 godziny. Ciasto podwoi swoją objętość. Wyłożyć ciasto na stolnicę i za pomocą nożyka podzielić na 6 równych części. Uformować kuleczki, ułożyć w odstępach (bułeczki rosną) i spłaszczyć. Odstawić na około 15-30min w ciepłe miejsce do momentu aż podrosną. Piec około 15 – 25 minut do zarumienienia w temperaturze 200 stopni C, piekarnik góra dół bez termoobiegu

Brokuły ze słonecznikiem

Brokuły ze słonecznikiem  Przepis na szybkie danie brokuły  żółty ser  prażony słonecznik  przyprawy  Brokuły gotujemy na parze lub smażymy na patelni według uznania następnie przyprawiamy,  ja użyłem soli alpejskiej, czarnego pieprzu, curry, chili, i bazylii. Pod koniec tuż przed podaniem sypiemy startym serem i słonecznikiem wcześniej podprażonym na innej patelni.

Cytrynowe buraczki z mozzarellą na pierzynce z duszonej cebulki

Składniki: buraczki  cytryna  koperek  cebula  przyprawy Jak przyrządzić: Gotujemy buraczki - ja do gotującej wody dodałem skok z cytryny i zielony koperek czas gotowania w zależności od wielkości buraków do 1 godziny  Na patelni podsmażyłem cebulkę pokrojoną w kostkę doprawioną curry, solą morską , pieprzem ziołowym, ostrą papryką , cebulka ma być brązowa i miękka  Mozzarellę kroimy w plastry jak również cytrynę, którą później skropimy buraczki  Po ugotowaniu buraki obieramy i kroimy w plastry nie czekamy aż wystygną żeby mozzarella mogła się rozpuścić  Na pierzynce z duszonej cebulki układamy buraczki i mozzarellę sypiemy koperkiem i kropimy sokiem z cytryny jeszcze odrobina pieprzu dla pikanterii i ..... smacznego 

Przepis na zupę szczawiową

Kremowa zupa szczawiowa z jajkiem SKŁADNIKI 50 g masła 700 g świeżego szczawiu 1,25 l esencjonalnego bulionu 300 – 400 ml śmietany 36 % 3 łyżki startego chrzanu sól, pieprz dodatkowo: 6 jajek ugotowanych na twardo JAK TO ZROBIĆ? Szczaw umyj pod zimną bieżącą wodą, a następnie dokładnie go osusz papierowym ręcznikiem i posiekaj. W garnku rozgrzej masło. Partiami wrzucaj na masło szczaw i duś, aż zwiędnie i zmniejszy swoją objętość. Zalej szczaw bulionem i gotuj około 20 minut. Dodaj do szczawiu 3 łyżki startego chrzanu (może być ze słoiczka), a gdy całość odrobinę ostygnie, dodaj śmietanę. Szczaw z chrzanem i śmietaną zmiksuj blenderem. Przetrzyj masę przez drobne sitko. Dopraw zupę solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt kwaśna, dolej jeszcze śmietanki. Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek. Rozlej zupę szczawiową na talerze i udekoruj przekrojonymi na połówki jajkami lub zieloną bazylią

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami SKŁADNIKI: - pól paczki mrożonego szpinaku lub świeży jeśli masz - 1 duża cebula - 10 średniej wielkości pieczarek - 3 łyżki śmietany - 10 dag sera żółtego - 3 ząbki czosnku - makaron penne pełne ziarno - przyprawy: pieprz, oregano, czerwona papryka, pieprz ziołowy - olej do smażenia Cebule i pieczarki kroimy i smażymy . W między czasie gotujemy makaron. Do pieczarek dajemy mrożony szpinak , czekamy aż się rozpuści, mieszamy, doprawiam ulubionymi przyprawami. Wyciskamy czosnek przez praskę i dodajemy. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez chwilę. Na sam koniec sypiemy startym serem i zieloną pietruszką.