Przejdź do głównej zawartości

Posty

Fit naleśniki z masłem orzechowym i gruszką

Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 496,55 kcal Białko: 15,27 g Tłuszcz: 28,64 g Węglowodany: 44,46 g Składniki: Mąka pełnoziarnista - 0,5 szklanki (55 g) Jaja - (13 g) Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (13 g) Woda mineralna - 0,5 szklanki (75 g) Masło orzechowe - 2,5 łyżeczki (25 g) Gruszka - 1 mała sztuka (75 g) Sposób przygotowania: Przygotowanie ciasta: 1. Mąkę, wodę i jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut. 2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj po całej powierzchni. 3. Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody. 4. Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni. 5. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Przygotowanie nadzienia: 1. Gruszkę umyj i pokrój w drobną kostkę. Przygotowanie naleśników: 1. Przygotowane naleśniki posmaruj masłem orzechowym. 2. Dodaj gruszkę. 3. Złóż naleśniki w ćwiartki. Prezent dla czyte

Shake z marchewką, gruszką i brzoskwinią

Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 496,55 kcal Białko: 20,23 g Tłuszcz: 14,04 g Węglowodany: 71,84 g Składniki: Jogurt naturalny 2% - 1,25 szklanki (325 g) Marchew - 2 średnie sztuki (180 g) Gruszka - 3 małe sztuki (275 g) Brzoskwinia - 3 małe sztuki (180 g) Orzechy włoskie - 0,75 garści (23 g) Sposób przygotowania: 1. Owoce i warzywa umyj i pokrój. 2. Blenduj razem z jogurtem. 3. Opcjonalnie rozcieńcz odrobiną wody. 4. Całość posyp orzechami. Diety specjalnie dla kobiet     

Koktajl bananowy z serkiem wiejskim i kakao

Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 378,79 kcal Białko: 26,01 g Tłuszcz: 10,90 g Węglowodany: 43,78 g Składniki: Serek twarogowy ziarnisty – 7,5 łyżki (180 g) Banan – 2 średnie sztuki (230 g) Kakao naturalne 16% – 2,5 łyżeczki (12 g) Sposób przygotowania: 1. Obierz banana ze skórki i pokrój. 2. Połącz banana z serkiem twarogowym i kakao. 3. Miksuj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

Makaron pełnoziarnisty z indykiem i brokułami w sosie czosnkowym

Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 827,59 kcal Białko: 57,65 g Tłuszcz: 27,24 g Węglowodany: 89,75 g Składniki: Makaron pełnoziarnisty - 1 szklanka (95 g) Filet z indyka - 1,75 porcji (160 g) Oliwa z oliwek - 2,5 łyżki (20 g) Jogurt naturalny 2% - 0,75 szklanki (160 g) Brokuły - 0,5 sztuki (200 g) Czosnek - 2 ząbki (11 g) Zioła prowansalskie - 3 szczypty (2 g) Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Pierś z indyka umyj, pokrój i krótko grilluj na patelni na oliwie z oliwek. 3. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. 4. Brokuły wrzuć na wrzątek, blanszuj około 3-5 minut. 5. W osobnej miseczce zmieszaj jogurt, zioła prowansalskie, czosnek wyciśnięty przez praskę, sól i pieprz. 6. Makaron z indykiem podawaj z brokułami polanymi sosem jogurtowo-czosnkowym. Diety specjalnie dla kobiet       

Dietetyczna owsianka z pomarańczą i orzechami włoskimi

Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 579,31 kcal Białko: 21,57 g Tłuszcz: 19,70 g Węglowodany: 77,08 g Składniki: Płatki owsiane - 9 łyżek (85 g) Pomarańcza - 1 mała sztuka (130 g) Jogurt naturalny 2% - 0,75 szklanki (170 g) Orzechy włoskie - 1,25 garści (35 g) Cynamon - 2 szczypty (1 g) Sposób przygotowania: 1. Płatki owsiane zalej niewielką ilością wrzątku, tuż nad poziom płatków. 2. Odstaw na 2-5 minut do napęcznienia. 3. Dodaj jogurt, pokrojoną na cząstki pomarańczę oraz cynamon. 4. Owsiankę posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Danie z mojej diety dzięki której pozbyłem się już około 37kg Diety specjalnie dla kobiet      

Makaron pełnoziarnisty z warzywami, makrelą, suszonymi pomidorami i fetą

Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 827,59 kcal Białko: 42,77 g Tłuszcz: 37,16 g Węglowodany: 82,45 g Składniki: Makaron pełnoziarnisty - 0,75 szklanki (55 g) Pomidory suszone - 1,75 garści (65 g) Oliwa z oliwek - 2 łyżki (17 g) Makrela wędzona - 0,75 sztuki (80 g) Ser typu feta - 1,75 porcji (50 g) Mieszanka warzyw "włoska" - 2 porcje (180 g) Czosnek - 1,5 ząbka (6 g) Bazylia (świeże liście) - 0,75 garści (12 g) Zioła prowansalskie - 1 szczypta (1 g) Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Warzywa podduś na oliwie z oliwek. 3. Makrelę obierz ze skóry i ości, a następnie podziel na mniejsze kawałki. 4. Do podduszonych warzyw dodaj pokrojone suszone pomidory, pokrojoną fetę, kawałki makreli, czosnek wyciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. 5. Całość podawaj z makaronem i udekoruj listkami bazylii. Diety specjalnie dla kobiet    

Kanapki z mojej diety

Kanapki z szynką, sałatą i ogórkiem kiszonym   Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 496,55 kcal Białko: 21,76 g Tłuszcz: 18,85 g Węglowodany: 59,23 g Składniki: Chleb graham - 4 średnie kromki (130 g) Masło - 1,5 łyżki (16 g) Szynka kanapkowa - 3,25 plastra (65 g) Ogórek kiszony - 2,5 sztuki (140 g) Sałata maślana - 1,5 liścia (16 g) Sposób przygotowania: 1. Pieczywo posmaruj masłem. 2. Sałatę umyj i ułóż na pieczywie. 3. Na pieczywie połóż plaster szynki. 4. Ogórka opłucz, pokrój w plasterki i ułóż na kanapce. Diety specjalnie dla kobiet