Fit Makowiec - Zdrowa Delikatność do Kawy
Klasyczny makowiec w wersji fit? Absolutnie! Oto mój przepis na Fit Makowiec, który zachwyca smakiem i korzystnym składem.
Składniki:
- 2 szklanki maku, zmielonego
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 szklanki miodu
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Skórka z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Garść migdałów, posiekanych (do dekoracji)
Przygotowanie:
- Mieszamy mak, płatki owsiane, mąkę kokosową i proszek do pieczenia.
- W osobnej misce ubijamy jajka, dodajemy miód, jogurt, skórkę pomarańczową i ekstrakt waniliowy. Mieszamy razem.
- Stopniowo łączymy składniki suche z mokrymi, uzyskując jednolite ciasto.
- Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180°C) przez około 40-45 minut, aż makowiec nabierze złocistego koloru.
- Po upieczeniu, dekorujemy posiekanymi migdałami.
Fit Makowiec to ideał do popołudniowej kawy - lekki, aromatyczny i bez zbędnych dodatków.
Komentarze
Prześlij komentarz