wtorek, 31 marca 2015

Warzywa na parze z łososiem z pieca

SKŁADNIKI:
  •  marchewka
  •  szpinak
  •  brokuł
  •  fasolka szparagowa
  • papryka czerwona, żółta
  • można, nie koniecznie dodać podduszony szpinak 
  • łosoś
  •  oliwa z oliwek
  •  sok z cytryny
  • zioła (bazylia , tymianek)

Umyte i obrane warzywa (marchewka , szpinak ,brokuł , fasolka szparagowa) ugotowałem na parze do miękkości.
Rybę skropiłam oliwą i sokiem z cytryny i wstawiłam do piecyka . Piekłam 15 minut w 180 stopniach C. Jeśli chcecie, by łosoś był bardziej soczysty , możecie go przed pieczeniem owinąć folia aluminiową (wersja mniej zdrowa). Przed podaniem skropiłem warzywa oliwą i dodałam nieco różnych ziół (bazylia , tymianek).