środa, 1 kwietnia 2015

Wielkanocna sałatka śledziowa w jogurcie

SKŁADNIKI
• 1 kg śledzi z beczki lub gotowych filetów
• 1/2 kg cebuli
• 500 ml naturalnego jogurtu typu greckiego
• 2 ząbki czosnku
• pieprz ziołowy
• pieprz czarny
• sól

JAK TO ZROBIĆ?

Śledzie namocz w zimnej wodzie na mniej więcej 30 minut. Te z beczki oczyść, zostawiając skórę (filetów czyścić nie trzeba).
Pokrój śledzie na kawałki. Cebule obierz i pokrój w piórka, zalej je wrzątkiem i zostaw w wodzie na 15 minut. Odcedź.

Pokrojone śledzie, cebulę oraz dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę przełóż do miski, wlej 500 ml gęstego jogurtu, przypraw szczodrze pieprzem ziołowym, czarnym i solą, wymieszaj i odstaw na pół godziny do schłodzenia do lodówki.

Do świątecznej sałatki ze śledzi pasują ugotowane ziemniaki lub jajka na twardo.