Kremowy sernik - przepis na niebiańskie ciasto
Kremowy sernik to jedno z najpopularniejszych ciast, które zawsze zyskuje uznanie gości. Przygotowanie go jest łatwe i szybkie, a smak jest po prostu nie do opisania. Dziś podzielę się z Tobą przepisem na kremowy sernik, który z pewnością zachwyci Twoich bliskich i znajomych.
Składniki:
- 1 kg serka mascarpone
- 500 g sera ricotta
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 szklanki startej czekolady
- 1 opakowanie herbatników
- 1/2 szklanki masła
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Herbatniki kruszymy na małe kawałki, a następnie łączymy z rozpuszczonym masłem. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na dno tortownicy o średnicy 26 cm. Herbatniki dokładnie uciskamy, aby stworzyć równomierną warstwę spodu ciasta.
- Serek mascarpone i ser ricotta wkładamy do miski, a następnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Do masy serowej dodajemy cukier, cukier waniliowy, mąkę pszeniczną, mąkę ziemniaczaną, śmietanę kremówkę i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Jajka wbijamy do miski, lekko roztrzepujemy i dodajemy do masy serowej. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do przygotowanej tortownicy wlewamy masę serową i wyrównujemy jej powierzchnię. Wierzch posypujemy startą czekoladą.
- Sernik pieczemy w temperaturze 160°C przez około 70 minut. Po upieczeniu, sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Gotowy sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby całkowicie się schłodził.
Twój kremowy sernik jest już gotowy! Ten przepis na niebiańskie ciasto zachwyci Twoją rodzinę i znajomych. Możesz go serwować na różne okazje, a każdy kto spróbuje, będzie chciał przepis. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz