sobota, 23 grudnia 2017

Jak zrobić świąteczną makówkę - extra przepis na Wigilję

Wigilijna makówka 

Składniki:

• 1 puszka masy makowej • 0,5 litra mleka • 1 chałka • 1 garść migdałów • 1 garść orzechów laskowych • 1 garść rodzynek • 1 garść moreli suszonych • 2 duże łyżki miodu • skórka pomarańczowa • wiórki kokosowe i bakalie do dekoracji • rum do namoczenia 

Sposób przygotowania:

Bułkę kroimy na kromki. Mleko gotujemy z wyżej wymienionymi składnikami . Migdały i orzechy drobno siekamy i dodajemy do masy makowej. Do masy dodajemy również rodzynki i miód i mieszamy. W misce układamy warstwowo. Warstwę masy makowej, na nią warstwę z bułki namoczonej w rumie i tak do wykończenia składników. Z wierzchu dekorujemy wiórkami kokosowymi i bakaliami.

Zapraszam na Instagram tutaj 

Szukaj na tym blogu

35 kilo mniej