Składniki
- 600 g mąki pszennej razowej
 - 60 gram drożdży
 - łyżeczka miodu
 - 1,5 łyżeczki soli
 - 300 ml letniej wody około 45 stopni
 - łyżka oliwy/oleju roślinnego
 
dalej …
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy miód, sól i drożdże.
 - Wlewamy letnią wodę z oliwą i zaczynamy wyrabiać ciasto.
 - Po kilku minutach przekładamy ciasto do formy keksówki (u mnie 12×24 cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wierzch ciasta wyrównujemy. Formę przykrywamy, stawiamy w ciepłym miejscu na około 60 minut.
 - Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy chleb w formie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut. Ostatnie 10 minut na 220 stopni przypiekałem górę chlebka.
 - Wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce ja zawsze smaruję pędzelkiem wodą żeby skórka nie była twarda.
 
