Składniki
- 600 g mąki pszennej razowej
- 60 gram drożdży
- łyżeczka miodu
- 1,5 łyżeczki soli
- 300 ml letniej wody około 45 stopni
- łyżka oliwy/oleju roślinnego
dalej …
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy miód, sól i drożdże.
- Wlewamy letnią wodę z oliwą i zaczynamy wyrabiać ciasto.
- Po kilku minutach przekładamy ciasto do formy keksówki (u mnie 12×24 cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wierzch ciasta wyrównujemy. Formę przykrywamy, stawiamy w ciepłym miejscu na około 60 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy chleb w formie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut. Ostatnie 10 minut na 220 stopni przypiekałem górę chlebka.
- Wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce ja zawsze smaruję pędzelkiem wodą żeby skórka nie była twarda.