Indyk z duszonymi warzywami, orzeszkami ziemnymi i kaszą gryczaną
Wartości odżywcze:
- Energia: 935 kcal
- Białko: 53 g
- Tłuszcz: 39 g
- Węglowodany: 90 g
Składniki:
- Kasza gryczana - 1,25 woreczka (110 g)
- Filet z indyka - 1,5 porcji (130 g)
- Orzechy arachidowe - 1 garść (25 g)
- Papryka czerwona - 2 małe sztuki (230 g)
- Cebula - 0,75 sztuki (85 g)
- Pieczarki - 1,5 garści (85 g)
- Bazylia (świeże liście) - 1,25 garści (23 g)
- Zioła prowansalskie - 2 szczypty (2 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (23 g)
Sposób przygotowania:
1. Cebulę, paprykę oraz pieczarki umyj i drobno pokrój, a następnie duś na patelni z dodatkiem oliwy.
2. Indyka umyj, pokrój i dodaj do warzyw. Duś do miękkości.
3. Całość dopraw ziołami prowansalskimi oraz pieprzem, dodaj posiekane orzeszki ziemne.
4. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
5. Podawaj kaszę razem z duszonymi warzywami i indykiem.
6. Całość udekoruj listkami bazylii.