Zapraszam do śledzenia mnie na Instagramie tutaj
Wartości odżywcze:
- Energia: 871 kcal
- Białko: 39 g
- Tłuszcz: 38 g
- Węglowodany: 92 g
Składniki:
- Tofu - 2,5 porcji (120 g)
- Masło orzechowe - 2,5 łyżeczki (24 g)
- Płatki owsiane - 4 łyżki (40 g)
- Pomidory suszone - 0,5 garści (11 g)
- Kasza gryczana - 0,75 woreczka (65 g)
- Cebula - 0,75 sztuki (80 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (8 g)
- Zioła prowansalskie - 1 szczypta (1 g)
- Seler korzeniowy - 0,25 sztuki (95 g)
- Jabłko - (45 g)
- Cytryna - 0,5 plastra (4 g)
- Rodzynki - 0,5 łyżeczki (4 g)
Sposób przygotowania:
1. Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.2. Tofu rozgnieć widelcem, cebulę posiekaj, pomidory suszone drobno pokrój, płatki owsiane zmiel.
3. W misce dokładnie wymieszaj tofu, cebulę i suszone pomidory.
4. Do masy dodaj zmielone płatki owsiane i masło orzechowe. Wszystko dokładnie wymieszaj dłońmi. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
5. Klopsiki formuj zwilżonymi dłońmi.
6. Smaż na rozgrzanej oliwie z oliwek na złoty kolor.
7. Seler oraz jabłko umyj, obierz, zetrzyj na tarce, skrop sokiem z cytryny, dodaj rodzynki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
8. Klopsiki podawaj z kasza gryczaną i surówką z selera.