WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 523 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcz: 23 g
Węglowodany: 65 g
Mąka pełnoziarnista - 0,5 szklanki (80 g)
Jaja - (18 g)
Oliwa z oliwek - 2,5 łyżki (18 g)
Woda mineralna - 0,5 szklanki (100 g)
Kakao naturalne 16% - 0,5 łyżki (5 g)
Gruszka - 1 duża sztuka (140 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie ciasta:
1. Mąkę, kakao, wodę i jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj po całej powierzchni.
3. Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
4. Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni.
5. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru
Przygotowanie nadzienia:
1. Gruszkę umyj, obierz ze skóry i pokrój na kawałki.
2. Przełóż gruszkę do garnka i podduś z niewielką ilością wody, aż zrobi się miękka.
3. Zmiksuj blenderem na gładką masę.
Przygotowanie naleśników:
1. Przygotowane naleśniki posmaruj musem gruszkowym.
2. Złóż naleśniki w ćwiartki.