Naleśniki razowe z cytrynowym twarożkiem i dżemem malinowym
Wartości odżywcze:
- Energia: 471 kcal
- Węglowodany: 66 g
- Tłuszcz: 10 g
- Białko: 26 g
Składniki:
- Mąka pełnoziarnista - 0,5 szklanki (60 g)
- Mleko 2% - 0,4 szklanki (95 g)
- Oliwa z oliwek - 0,5 łyżki (5 g)
- Ser twarogowy chudy - 2,5 plastra (75 g)
- Jogurt naturalny 2% - 2,5 łyżeczki (30 g)
- Skórka z cytryny - 2 łyżeczki (4 g)
- Dżem malinowy niskosłodzony - 1 łyżka (25 g)
- Miód pszczeli - 0,5 łyżki (9 g)
- Woda mineralna - 0,1 szklanki (23 g)
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej i zmiksuj na gładkie ciasto z lekko podgrzanym mlekiem oraz oliwą (zostaw odrobinę oliwy do posmarowania patelni). Do gotowego ciasta dodaj gazowaną wodę, delikatnie wymieszaj i odstaw.2. Ser przeciśnij przez praskę lub bardzo dokładnie rozgnieć widelcem, dodaj jogurt, startą skórkę cytrynową (zostaw odrobinę do dekoracji) i miód. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
3. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni posmarowanej cienko oliwą (oliwę dodaj tylko raz, na samym początku smażenia, potem jej dodawanie nie jest już konieczne).
4. Gotowe naleśniki posmaruj twarożkiem (część zostaw do dekoracji) i dżemem malinowym, złóż w koperty i ozdób pozostałą częścią twarożku i skórką cytrynową.
Dieta z Fabryki Siły - przepis z mojej diety redukcyjnej z FS
Komentarze
Prześlij komentarz