Cannelloni ze szpinakiem i mozzarellą w sosie pomidorowym
Wartości odżywcze:
- Energia: 786 kcal
- Węglowodany: 84 g
- Tłuszcz: 30 g
- Białko: 40 g
Składniki:
- Makaron pełnoziarnisty - 1,25 szklanki (110 g)
- Szpinak (świeży) - 13 garści (250 g)
- Ser mozzarella - 2,25 porcji (65 g)
- Przecier pomidorowy - 0,75 szklanki (160 g)
- Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (14 g)
- Sól - 1 szczypta (1 g)
- Pieprz czarny ziarnisty - 2 szczypty (1 g)
- Oregano - 2 szczypty (1 g)
- Czosnek - 0,5 ząbka (1 g)
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotuj 2 minuty krócej, niż wskazuje instrukcja na opakowaniu.2. Na połowie oliwy zeszklij szpinak z przyprawami. Gdy straci na objętości, będzie to znak, że jest już gotowy. Wymieszaj go ze startą mozzarellą. Część mozzarelli możesz zostawić, by posypać zapiekankę.
3. Na drugiej patelni rozgrzej drugą część oliwy i dodaj przecier. Całość duś z przyprawami ok. 5 minut bez przykrycia, by sos nieco zgęstniał.
4. Gotowy makaron nadziewaj farszem ze szpinaku i mozzarelli.
5. Spód naczynia żaroodpornego wyłóż częścią sosu, a następnie ułóż rurki ze szpinakiem i przykryj je drugą częścią sosu i posyp pozostałą częścią mozzarelli.
6. Całość piecz 5 minut w 180°C.
7. Gotową zapiekankę wyjmij z pieca i przełóż na talerz.
Komentarze
Prześlij komentarz