Gulasz z białej fasoli i jarmużu
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 929 kcal
Białko: 39 g
Tłuszcz: 19 g
Węglowodany: 139 g
SKŁADNIKI:
Fasola biała (puszka) - 1,5 szklanki (250 g)
Ziemniaki - 2 duże sztuki (200 g)
Kasza jęczmienna - 0,5 szklanki (80 g)
Jarmuż - 3,5 garści (65 g)
Por - 0,25 sztuki (40 g)
Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (16 g)
Woda mineralna - 2,1 szklanki (400 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Na dnie dużego garnka z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek, pory pokroić w talarki i wrzucić je na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut, do czasu, aż się zeszklą.
2. W tym czasie jarmuż pokroić w paski, ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę, a fasolę odcedzić i dokładnie opłukać.
3. W tym czasie ugotować kaszę jęczmienną.
4. Do podduszonych porów dodać jarmuż i całość dokładnie wymieszać, następnie dodać ziemniaki i delikatnie wymieszać je z resztą składników. Od razu podlać warzywa wodą. Dodać ulubione przyprawy (sugerujemy zastosować tymianek, oregano, skórkę z cytryny i gałkę muszkatołową). Całość dusić na średnim ogniu przez 5 minut.
5. Dodać białą fasolę, dokładnie wymieszać i dusić kolejne 8–10 minut lub do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę wody.
6. Gulasz podawać z kaszą jęczmienną.
Komentarze
Prześlij komentarz