Brokuły zapiekane w pełnoziarnistej panierce
Porcja 327 g.
- pół sztuki brokułów (243g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (9g)
- pół ząbka czosnku (2g)
- 6g papryki chili (6g)
- pół łyżeczki soli (3g)
- 61g chleba żytniego razowego (61g)
- 2g rozmaryn świeży lub suszony (2g)
- 1g tymianek świeży lub otarty (1g)
Przygotowanie
- Brokuła podziel na różyczki i gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Kromki chleba pokrusz do miski, dodaj listki rozmarynu, tymianku, sól, pieprz, chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżkę oliwy.
- Zblenduj lub rozetrzyj na małe okruszki.
- Ugotowane brokuły wyłóż do naczynia żaroodpornego i posyp panierką.
- Zapiekaj przez 10-15 minut, aż panierka zbrązowieje i będzie chrupiąca. Smacznego:)
Dzień dobry,
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy blog i smaczne przepisy.
Zapraszam do współpracy z fit-to-eat.pl i dodawania swoich pomysłów.