Przepis na zupę z papryki
Pikantna zupa krem z papryki to pożywna i smaczna propozycja na pierwsze danie, a nawet samodzielny obiad. Przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom ostrych smaków.
Osobiście, to jeden z moich ulubionych przepisów na zupy. Świetnie smakuje, gdy za oknem robi się chłodno, ale chętnie wykorzystuję go przez cały rok. Sekret smaku tej zupy polega na papryce. Bardzo ważne jest, aby przed dodaniem jej do wywaru, porządnie ją ugrillować. Nie może być spalona, ale skórka powinna się wyraźnie zarumienić. Sami zobaczycie, że taka papryka smakuje zupełnie inaczej.
- pół sztuki i 7 plasterków papryki czerwonej (188g)
- pół łyżki oliwy z oliwek (3g)
- 1/3 sztuki ziemniaka (30g)
- 5 plasterków cebuli (26g)
- 1/3 sztuki marchwi (18g)
- 5 plastrów korzenia pietruszki (15g)
- 1/3 plastra selera korzenia (18g)
- pół ząbka czosnku (2g)
- pół sztuki papryki chili (11g)
- odrobina czarnego pieprzu (0g)
- 188g wody (188g)
- pół łyżeczki papryki (proszek) (1g)
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wszystkie warzywa (poza papryką) pokrój w kostkę.
- Na patelnię z rozgrzanym olejem przełóż cebulę, chili i zmiażdżony czosnek.
- Dodaj pietruszkę, marchew i seler. Zalej wodą tylko tak, aby przykryć warzywa i gotuj do miękkości. Wody nie może byc za duzo aby zupa miała konsystencje kremu.
- Paprykę przepołów, usuń nasiona i wstaw do piekarnika na 15 minut. Papryka powinna się przypiec, ale nie spalić.
- Dodaj paprykę do zupy i wszystko zmiksuj blenderem. Przypraw do smaku, używając m.in. pieprzu i papryki słodkiej.
144 kcal / 500g
Komentarze
Prześlij komentarz