Przepis na budyń czekoladowy z kaszy jaglanej.
Składniki których użyłem :
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka dowolnego mleka u mnie kokosowe
- 100 g gorzkiej czekolady
- 5 daktyli lub rodzynki
- 1 banan
- 2 łyżeczki kakao
- jogurt naturalny
- wiórki kokosowe
- jakieś mrożone owoce u mnie maliny lub z ogrodu
Sposób przygotowania :
- Kaszę jaglaną opłucz, kilkakrotnie zmieniając wodę, aż będzie klarowna. Wsyp ją do niewielkiego garnka, dodaj szczyptę soli i zalej wodą oraz mlekiem.
- Gotuj na małym ogniu do czasu, aż kasza będzie miękka – ok. 15 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę oraz kakao. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
- Garnek zestaw z ognia i dodaj daktyle lub rodzynki oraz plasterki banana najlepiej dojrzałego (jest bardziej słodki)
- Wszystkie składniki zmiksuj przy pomocy blendera na gładki, aksamitny krem. Jeśli jest za gęsty dodaj więcej mleka i ponownie zmiksuj.
- jogurt możesz wymieszać z wiórkami kokosowymi dodać miód jak lubisz na słodko i na górę maliny
Komentarze
Prześlij komentarz