Naleśniki z owocami i solonym karmelem z daktyli
Składniki:
Jaja kurze całe - 1 sztuka (50g)Banan - 1/2 sztuki (60g)
Daktyle drylowane Bakalland - 2/3 garści (25g)
Mąka pszenna pełnoziarnista - pełne ziarno Lubella -
1/4 szklanki (30g)
Mleko UHT Polmlek łagodne bez laktozy - 1/5 szklanki
(50ml)
Olej rzepakowy - 1 łyżka (10ml)
Sól Himalajska Sante 350g - 1/5 łyżeczki (1g)
Woda - 1/3 szklanki (90ml)
Sposób przygotowania:
Solony karmel: do rondelka wrzucić daktyle, zalać wodą (tylko tyle, żeby były zakryte) i gotować ok. minutę, na małym ogniu. Odlać wodę, dodać łyżeczkę oleju, mleko, szczyptę soli i zmiksować wszystko na gładką masę. Wszystkie składniki na ciasto (jajko, mąkę, wodę, szczyptę soli i łyżeczkę oleju) porządnie wymieszać. Patelnię mocno rozgrzać.Ciasto wylać na patelnię i szybko rozprowadzić, smażyć z obu stron. Przed każdym kolejnym naleśnikiem zamieszać ciasto, bo mąka pełnoziarnista często opada na dno. Naleśniki podawać z owocami i karmelem.
Komentarze
Prześlij komentarz