Hit ostatnich
dni u nas to właśnie ten przepis Vege chakalaka. Znajomy dietetyk
podrzuca mi ostatnio do przetestowania smaczne przepisy. Ten naprawdę
przypadł całej rodzinie do gustu.
Vege chakalaka
Składniki:
- Cebula - 1/2 sztuki (50g)
- Czosnek - 1 ząbek (5g)
- Fasola biała, w puszce - 1/2 szklanki (85g)
- Korzeń imbiru, surowy - 1/5 sztuki (20g) Marchew - 3 i 1/3 sztuki (150g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10ml)
- Papryka chili - 1/2 sztuki (10g)
- Papryka czerwona - 1/2 sztuki (115g)
- Papryka zielona - 1/2 sztuki (70g)
- Pomidory w puszce - 3/4 szklanki (200g)
- Curry, w proszku - 2/3 łyżeczki (2g)
- Tymianek, suszony - 2/3 łyżeczki (2g)
Sposób przygotowania:
W garnku z grubym dnem na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Imbir obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki, połowę odłożyć, połowę dodać do garnka z cebulą. Dodać pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili bez pestek, przyprawę curry i tymianek, wymieszać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, dodać do garnka, wymieszać i smażyć przez ok. 2 - 3 minuty. Dodać pokrojoną w kosteczkę czerwoną i zieloną paprykę, mieszając co chwilę smażyć przez ok. 5 minut. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem oraz dodać drugą połowę imbiru. Wlać rozdrobnione pomidory z puszki i odcedzoną fasolkę lub groszek, wymieszać i gotować przez ok. 3 - 4 minuty.
>>Przepis pochodzi z diety redukcyjnej od dietetyka dla kobiet, które nie jedzą mięsa<<<
Zainspirowałem Cię kulinarnie ? Napisz o tym w sekcji komentarzy.
Komentarze
Prześlij komentarz