Naleśniki żytnie z bananowym twarożkiem
Składniki:
Jaja kurze całe - 1 sztuka (50g)
Mąka żytnia, typ 720 - 3 łyżki (40g)
Banan - 1/2 sztuki (60g)
Jogurt naturalny bez laktozy 2,5% Łowicz - 1/6
opakowania (35g)
Mleko 2% OSM - 1/5 szklanki (50ml)
Sól Himalajska Sante 350g - 2/3 łyżeczki (3g)
Twaróg chudy Polmlek - 3 i 1/3 plastra (100g)
Masło ekstra - 1/2 łyżki (5g)
Woda - 1/5 szklanki (50ml)
Sposób przygotowania:
Ciasto: wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie zmiksuj. Ciasto może być dosyć rzadkie, więc się nie martw, bo takie właśnie powinno być. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut. Następnie patelnię dokładnie rozgrzej, natłuść olejem, wylej porcję ciasta i smaż (UWAGA naleśniki z mąki żytniej są bardziej delikatne niż te z mąki pszennej, dlatego należy je smażyć trochę dłużej zanim przewróci się je na drugą stronę). Gotowe naleśniki posmaruj serkiem bananowym: banana i
twarożek rozgnieć widelcem, wymieszaj z jogurtem. Takim twarożkiem posmaruj naleśniki.
Komentarze
Prześlij komentarz