Fit przepisy z Diety Naleśniki razowe z bananowym twarożkiem
Składniki:
Jaja kurze całe - 1 sztuka (50g)
Mąka żytnia, typ 720 - 3 łyżki (40g)
Banan - 1/2 sztuki (60g)
Jogurt naturalny bez laktozy 2,5% Łowicz - 1/6
opakowania (35g)
Mleko 2% OSM - 1/5 szklanki (50ml)
Sól Himalajska Sante 350g - 2/3 łyżeczki (3g)
Twaróg chudy Polmlek - 3 i 1/3 plastra (100g)
Masło ekstra - 1/2 łyżki (5g)
Woda - 1/5 szklanki (50ml)
Sposób przygotowania:
Ciasto:
wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie zmiksuj. Ciasto może
być dosyć rzadkie, więc się nie martw, bo takie właśnie powinno być.
Gotowe ciasto odstaw na 30 minut. Następnie patelnię dokładnie rozgrzej,
natłuść olejem, wylej porcję ciasta i smaż (UWAGA naleśniki z mąki
żytniej są bardziej delikatne niż te z mąki pszennej, dlatego należy je
smażyć trochę dłużej zanim przewróci się je na drugą stronę). Gotowe
naleśniki posmaruj serkiem bananowym: banana i
twarożek rozgnieć widelcem, wymieszaj z jogurtem. Takim twarożkiem posmaruj naleśniki.
Komentarze
Prześlij komentarz