Czym jest mochi? Są to tradycyjne japońskie ciastka, które są wykonywane z klejącego ryżu bądź też z mąki ryżowej zwanej mochiko. Są one nadziewane pastą z czerwonej fasoli bądź też z truskawek. Obtacza się je również w sezamie groma czy też sojowym proszku kinako. Czasem barwi się je na zielono, co odbywa się przy pomocy sproszkowanych liści yomogi.
Egzotyczny smak nie musi być tuczący
Na Hawajach wykonuje się podobny deser, będący niejako odpowiedzią na słodkości z Japoni. A jest to butter mochi cake. Mochi japońskie, ma kształt małych ciastek, spłaszczonych kulek. Natomiast hawajskie mochi zazwyczaj piecze się po prostu na prostokątnej blaszce. Oczywiście można je przygotować również w inny sposób, przykładowo w formie muffinek czy też wszystkiego innego, co akurat nam się zamarzy.
Jak można przygotować takie hawajskie mochi?
Potrzebnych jest do tego kilka podstawowych składników, dzięki którym wypełnimy blaszkę o wymiarach 23×33 cm.
- Trzeba zaopatrzyć się w dwie szklanki słodkiej mąki mochiko, czyli ryżowej.
- Do tego również potrzebne są 2/3 szklanki brązowego cukru.
- Oczywiście jeśli mamy fundusze, możemy pokusić się również o wybór jakiegoś zdrowszego odpowiednika, przykładowo ksylitolu.
- Do tego jeszcze jedna puszka mleka kokosowego,
- 50 gram roztopionego masła,
- Dwa jajka ogrzane do temperatury pokojowej
- Jedna płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
- Ponadto jeszcze jedna łyżeczka sproszkowanej wanilii.
Jeśli jednak nie mamy do niej dostępu, możemy zastąpić ją kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Jest to pełen przepis podstawowy, jednak warto takie słodkości czymś wzbogacać. Idealna będzie do tego między innymi sproszkowana zielona herbata, czyli matcha. Dla zwolenników bardziej tradycyjnych smaków, zamiast niej może zostać dodane kakao. Wówczas tych składników na taką porcję wystarczą dwie łyżeczki. Takie ciasteczka można również ozdabiać, przykładowo właśnie przy pomocy kakao, matchy, wiórków kokosowych czy też zwykłego cukru pudru.
Upieczenie takich ciastek jest stosunkowo proste
Na samym początku należy rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Następnie w misce powinniśmy szybko wymieszać wszystkie suche składniki, opcjonalnie również z dodatkiem herbaty matcha czy też kakao. Druga miska natomiast powinna nam posłużyć do wymieszania składników płynnych, mowa zatem tutaj o mleku kokosowym, jakach oraz roztopionym maśle. Następnie zgromadzone w obu miskach składniki należy ze sobą połączyć. Oczywiście blaszkę czy też inną wybraną przez nas formę, powinnyśmy wysmarować masłem bądź też wyłożyć zwykłym papierem do pieczenia oraz umieścić w niej ciasto. Na środkowej półce piekarnika, takie sporządzone przez nas ciasto powinno się piec około godziny. Mochi podczas pieczenia będą cały czas rosły. Jednak gdy wyjmiemy je z piekarnika, bardzo szybko zaczną opadać. Nie świadczy to o tym, że coś nam nie wyszło. Jest to zupełnie naturalny proces. Taki deser jak widać można przyrządzić bardzo szybko i to przy pomocy tylko kilku składników, dlatego też warto go wypróbować w swoim domu.
Komentarze
Prześlij komentarz