Dietetyczne spaghetti napolitana
Bulion warzywny - 1/3 szklanki (100ml) Czosnek - 1 i 1/3 ząbka (7g) Makaron spaghetti - 1/4 garści (40g) Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10ml) Oliwki czarne, bez pestki - 3/4 łyżki (15g) Pomidor - 1 i 1/2 sztuki (250g) Bazylia, suszona - 1 łyżeczka (1g) Pieprz czarny - 1 szczypta (1g) Ser parmezan, twardy - 1 i 2/3 plastra (15g) Sól biała - 1 szczypta (1g)
Sposób przygotowania:
Na patelni na łyżeczce oliwy podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę. Pomidory obrać, pokroić i dusić, aż się rozpadną. Przetrzeć je przez sito nad patelnią. Dodać rosół i gotować aż odparuje woda z pomidorów i rosołu, a sos zmniejszy objętość o połowę. Dodać przyprawy do smaku, pokrojone oliwki i posypać parmezanem. Podawać z ugotowanym al dente makaronem
Komentarze
Prześlij komentarz