wtorek, 31 marca 2015

Jak zrobić pysznego mazurka

SKŁADNIKI
• 250 g mąki
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 180 g masła
• 2 żółtka
• 90 g cukru pudru
• 300 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
• 200 – 300 g dżemu morelowego

JAK TO ZROBIĆ?

Rozetrzyj masło z cukrem pudrem, dodaj żółtka i wymieszaj z przesianą mąka pszenną i ziemniaczaną. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń folią i włóż na 2 godziny do lodówki.

Rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż ciastem formę (37cmx22cm)
posmarowaną masłem i oprószona bułką tartą. Z resztek ciasta zroluj wałeczki , zwiń po dwa i wyłóż nimi boki formy oraz ułóż na krzyż na mazurku. Ciasto nakłuj widelcem. Piecz około 20 minut w 180 stopniach C.

Skórkę pomarańczową gotuj chwilę z konfiturą morelową. Ostudź i wyłóż na upieczony spód mazurka.

MOJA RADA

Skórkę pomarańczową można zrobić samemu, gotując ją w syropie z cukru.

Szukaj na tym blogu

35 kilo mniej