SKŁADNIKI
• 250 g mąki
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 180 g masła
• 2 żółtka
• 90 g cukru pudru
• 300 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
• 200 – 300 g dżemu morelowego
JAK TO ZROBIĆ?
Rozetrzyj masło z cukrem pudrem, dodaj żółtka i wymieszaj z przesianą mąka pszenną i ziemniaczaną. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń folią i włóż na 2 godziny do lodówki.
Rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż ciastem formę (37cmx22cm)
posmarowaną masłem i oprószona bułką tartą. Z resztek ciasta zroluj wałeczki , zwiń po dwa i wyłóż nimi boki formy oraz ułóż na krzyż na mazurku. Ciasto nakłuj widelcem. Piecz około 20 minut w 180 stopniach C.
Skórkę pomarańczową gotuj chwilę z konfiturą morelową. Ostudź i wyłóż na upieczony spód mazurka.
MOJA RADA
Skórkę pomarańczową można zrobić samemu, gotując ją w syropie z cukru.
• 250 g mąki
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 180 g masła
• 2 żółtka
• 90 g cukru pudru
• 300 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
• 200 – 300 g dżemu morelowego
JAK TO ZROBIĆ?
Rozetrzyj masło z cukrem pudrem, dodaj żółtka i wymieszaj z przesianą mąka pszenną i ziemniaczaną. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń folią i włóż na 2 godziny do lodówki.
Rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż ciastem formę (37cmx22cm)
posmarowaną masłem i oprószona bułką tartą. Z resztek ciasta zroluj wałeczki , zwiń po dwa i wyłóż nimi boki formy oraz ułóż na krzyż na mazurku. Ciasto nakłuj widelcem. Piecz około 20 minut w 180 stopniach C.
Skórkę pomarańczową gotuj chwilę z konfiturą morelową. Ostudź i wyłóż na upieczony spód mazurka.
MOJA RADA
Skórkę pomarańczową można zrobić samemu, gotując ją w syropie z cukru.