wtorek, 31 marca 2015

Pasztet bez pieczenia z żurawiną



SKŁADNIKI:
pasztet: • 500 g ugotowanego mięsa z rosołu (np. wołowe , drobiowe)
• 1 cebula
• 150 g wątróbki drobiowej
• 50 g masła
• 100 g żurawiny
• 2 ząbki czosnku
• pieprz
• sól
• olej
galaretka: 500 g mrożonych wiśni
• 100 g cukru
• 50 g żelatyny

• JAK TO ZROBIĆ?

Wątróbkę opłucz i oczyść z błon. Żurawinę namocz na 10 minut we wrzątku , odcedź i odsącz. Cebulę pokrój w piórka , a czosnek w grube plasterki i podsmaż na oleju (około 5 minut). Dodaj wątróbkę i smaż , aż będzie miękka. Przestudzoną wątróbkę , mięso , cebulę i czosnek zmiel blenderem. Do masy dodaj masło , dopraw solą i pieprzem , wymieszaj i zmiel. Wsyp żurawinę i wymieszaj łyżką. Przełóż do formy wyłożonej folią spożywczą i wstaw na 40 minut do lodówki. Wiśnie (mrożone bez pestek) włóż do rondelka , wlej ½ szklanki wody, gotuj 15 minut i przetrzyj przez sito. Wsyp cukier i zagotuj. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Przestudź. Tężejącą galaretkę wyłóż na pasztet. Wstaw na 60 minut do lodówki.

MOJA RADA

Możesz użyć gotowej galaretki, ale dodaj do niej trochę kwaskowego soku wiśniowego.

Szukaj na tym blogu

35 kilo mniej