SKŁADNIKI:
pasztet: • 500 g ugotowanego mięsa z rosołu (np. wołowe , drobiowe)
• 1 cebula
• 150 g wątróbki drobiowej
• 50 g masła
• 100 g żurawiny
• 2 ząbki czosnku
• pieprz
• sól
• olej
galaretka: 500 g mrożonych wiśni
• 100 g cukru
• 50 g żelatyny
• JAK TO ZROBIĆ?
Wątróbkę opłucz i oczyść z błon. Żurawinę namocz na 10 minut we wrzątku , odcedź i odsącz. Cebulę pokrój w piórka , a czosnek w grube plasterki i podsmaż na oleju (około 5 minut). Dodaj wątróbkę i smaż , aż będzie miękka. Przestudzoną wątróbkę , mięso , cebulę i czosnek zmiel blenderem. Do masy dodaj masło , dopraw solą i pieprzem , wymieszaj i zmiel. Wsyp żurawinę i wymieszaj łyżką. Przełóż do formy wyłożonej folią spożywczą i wstaw na 40 minut do lodówki. Wiśnie (mrożone bez pestek) włóż do rondelka , wlej ½ szklanki wody, gotuj 15 minut i przetrzyj przez sito. Wsyp cukier i zagotuj. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Przestudź. Tężejącą galaretkę wyłóż na pasztet. Wstaw na 60 minut do lodówki.
MOJA RADA
Możesz użyć gotowej galaretki, ale dodaj do niej trochę kwaskowego soku wiśniowego.