czwartek, 19 marca 2015

Wiosenna Frittata

Dzisiaj taka inspiracja, która zalążek miała podczas pracy w sieci restauracji za oceanem tyle tylko że wersja którą tam poznałem była inna, dzisiejsza to wersja "Wojti Gotuje" i wyszła palce lizać zresztą polecam gorąco spróbujcie opiszę jak zawsze krok po kroku.

1.Dusimy cebulkę białą i czerwoną dodając por pieprz, sól, czerwoną paprykę
2.Dorzucamy ulubione warzywa - ja użyłem mix warzyw widocznych na zdjęciu
3.W międzyczasie szykujemy w zależności od porcji 3-6 jajek, wbijamy je do miski i miksujemy z dodatkiem mleka plus sól i pieprz wlewamy jajka na patelnię  jeśli warzywa są już miękkie
 4.Czekamy do momentu kiedy jajka od spodu będą podsmażone można sprawdzić widelcem sypiemy tartą mozzarellą i nakładamy łyżeczką zielone pesto, posypałem całość rozmarynem
5.Tak przygotowaną całość wkładamy na patelni do wcześniej rozgrzanego piekarnika z włączonym termoobiegiem i górną grzałką tak na ok 180 stopni
6.Czekając aż góra się zapiecze na lekko brązowy kolor szykujemy 4 rzodkiewki i zieloną pietruszkę którą zdobimy całość po wyjęciu
skład:
  • olej lub oliwa z oliwek 
  • cebula biała i czerwona 
  • por i zielona pietruszka
  • rzodkiewki 
  • zielone pesto
  • mix warzyw - brokuł, marchewka, groszek, zielona fasolka 
  • od 3-6 jajek
  • mleko
  • przyprawy: sól,pieprz,czerwona papryka,rozmaryn,pieprz ziołowy 
może się przydać do tego typu dań

Łopatka kuchenna

http://clk.tradedoubler.com/click?p=214689&a=2489746&g=22472082&url=http://ad.doubleclick.net/ddm/trackclk/N30306.281318TRADEDOUBLERPL/B8225660.110497007;dc_trk_aid=289299095;dc_trk_cid=58655659;utm_source=tradedoubler.pl;tduid=[td_guid]?https://www.tchibo.pl/lopatka-kuchenna-p400060155.html?wbdc=CrsuVY71FO#utm_source=tradedoubler&utm_medium=display_affiliate&utm_campaign=2015_deeplink


Szukaj na tym blogu

35 kilo mniej