piątek, 10 marca 2017

Przepis na szybkie bułeczki z piekarnika



Skład:
  • 400 g mąki pszennej np Melvit Razowa
  • 20 g drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy lub oleju dodałem oliwę
  • 1 łyżeczka soli dodałem sól himalajską
  • szczypta cukru ja dodałem miodu
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać przez sito do miski, wsypać cukier lub łyżeczkę miodu i sól, wymieszać.
  2. Dodać pokruszone drożdże, wymieszać
  3. Wlać wodę i wymieszać. Następnie zacząć wyrabiać ręką. Jeżeli jest za mało mąki, dosypać, ale ciasto nie powinno być twarde, tylko bardzo mięciutkie i elastyczne. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-40 minut ja trzymałem ok 1 godziny. Ciasto podwoi swoją objętość.
  4. Wyłożyć ciasto na stolnicę i za pomocą nożyka podzielić na 6 równych części.
  5. Uformować kuleczki, ułożyć w odstępach (bułeczki rosną) i spłaszczyć. Odstawić na około 15-30min w ciepłe miejsce do momentu aż podrosną.
  6. Piec około 15 – 25 minut do zarumienienia w temperaturze 200 stopni C, piekarnik góra dół bez termoobiegu

Szukaj na tym blogu

35 kilo mniej