Skład:
- 400 g mąki pszennej np Melvit Razowa
- 20 g drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy lub oleju dodałem oliwę
- 1 łyżeczka soli dodałem sól himalajską
- szczypta cukru ja dodałem miodu
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać przez sito do miski, wsypać cukier lub łyżeczkę miodu i sól, wymieszać.
- Dodać pokruszone drożdże, wymieszać
- Wlać wodę i wymieszać. Następnie zacząć wyrabiać ręką. Jeżeli jest za mało mąki, dosypać, ale ciasto nie powinno być twarde, tylko bardzo mięciutkie i elastyczne. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-40 minut ja trzymałem ok 1 godziny. Ciasto podwoi swoją objętość.
- Wyłożyć ciasto na stolnicę i za pomocą nożyka podzielić na 6 równych części.
- Uformować kuleczki, ułożyć w odstępach (bułeczki rosną) i spłaszczyć. Odstawić na około 15-30min w ciepłe miejsce do momentu aż podrosną.
- Piec około 15 – 25 minut do zarumienienia w temperaturze 200 stopni C, piekarnik góra dół bez termoobiegu