sobota, 10 czerwca 2017

Gulasz z kurczaka z pieczarkami i kaszą jaglaną

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

Energetyczność posiłku: 727,27 kcal
Białko: 43,51 g
Tłuszcz: 20,99 g
Węglowodany: 77,56 g

SKŁADNIKI:

Kasza jaglana - 1 woreczek (100 g)
Filet z piersi kurczaka - 1,25 porcji (120 g)
Oliwa z oliwek - 2 łyżki (15 g)
Pieczarki - 3 garści (180 g)
Cebula - 0,75 sztuki (75 g)
Czosnek - 1 ząbek (6 g)
Natka pietruszki - 1,25 pęczka (24 g)
Zioła prowansalskie - 2 szczypty (2 g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Mięso z kurczaka umyj, pokrój i dopraw czosnkiem wyciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi, solą oraz
pieprzem.
3. Kurczaka bardzo krótko grilluj na oliwie z oliwek, a następnie duś pod przykryciem z niewielką ilością wody.
4. Cebulę umyj, obierz i drobno posiekaj, dodaj do kurczaka.
5. Pieczarki umyj, obierz, drobno pokrój i dodaj do gulaszu.

6. Całość duś na małym ogniu aż do zagęszczenia, dopraw solą oraz pieprzem.



Diety specjalnie dla kobiet