Sałatka z fetą, szpinakiem, suszonymi pomidorami i grzankami
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 523 kcal
Białko: 23 g
Tłuszcz: 19 g
Węglowodany: 64 g
Pomidory suszone - 1,75 garści (50 g)
Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (10 g)
Ser typu feta - 1 porcja (30 g)
Szpinak (świeży) - 3,25 garści (60 g)
Czosnek - 1,5 ząbka (8 g)
Ocet balsamiczny - 0,5 łyżki (5 g)
Cytryna - 0,5 plastra (5 g)
Zioła prowansalskie - 3 szczypty (3 g)
1. Pieczywo pokrój w kostkę i krótko grilluj na patelni do zarumienienia.
2. Pomidory przekrój na połówki, fetę pokrój w kostkę.
3. Wymieszaj ze sobą liście szpinaku, fetę oraz pomidory.
4. W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sok z cytryny, czosnek wyciśnięty przez
praskę, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
5. Sałatkę skrop przygotowanym dressingiem, podawaj z grzankami.
Białko: 23 g
Tłuszcz: 19 g
Węglowodany: 64 g
SKŁADNIKI:
Chleb graham - 2 duże kromki (85 g)Pomidory suszone - 1,75 garści (50 g)
Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (10 g)
Ser typu feta - 1 porcja (30 g)
Szpinak (świeży) - 3,25 garści (60 g)
Czosnek - 1,5 ząbka (8 g)
Ocet balsamiczny - 0,5 łyżki (5 g)
Cytryna - 0,5 plastra (5 g)
Zioła prowansalskie - 3 szczypty (3 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pieczywo pokrój w kostkę i krótko grilluj na patelni do zarumienienia.
2. Pomidory przekrój na połówki, fetę pokrój w kostkę.
3. Wymieszaj ze sobą liście szpinaku, fetę oraz pomidory.
4. W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sok z cytryny, czosnek wyciśnięty przez
praskę, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
5. Sałatkę skrop przygotowanym dressingiem, podawaj z grzankami.