Makaron a’la bolognese z czerwoną soczewicą
Wartości odżywcze:
- Energia: 757 kcal
- Białko: 30 g
- Tłuszcz: 20 g
- Węglowodany: 105 g
Składniki:
- Makaron pełnoziarnisty - 1 szklanka (85 g)
- Soczewica czerwona - 0,25 szklanki (50 g)
- Cebula - 1,25 sztuki (120 g)
- Czosnek - 0,5 główki (15 g)
- Przecier pomidorowy - 0,75 szklanki (180 g)
- Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (12 g)
- Oregano - 1 szczypta (1 g)
- Bazylia (świeże liście) - (1 g)
- Tymianek - 1 szczypta (1 g)
- Słonecznik - 0,5 łyżki (6 g)
Sposób przygotowania:
1. Makaron i soczewicę ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedź.2. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz i pokrój.
3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na oliwie z oliwek.
4. Dolej przecier pomidorowy, bazylię, tymianek, oregano, duś 5 minut.
5. Do przecieru dodaj soczewicę, dopraw solą i pieprzem, duś pod przykryciem 3-4 minut.
6. Makaron dodaj do sosu.
7. Danie posyp słonecznikiem.
Ja dodałem jeszcze wędzone tofu które fantastycznie zmieniło smak
Komentarze
Prześlij komentarz