Tofucznica z ryżem, burakiem, papryką i bazylią
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 757 kcal
Białko: 26 g
Tłuszcz: 22 g
Węglowodany: 102 g
SKŁADNIKI:
Tofu - 3,25 porcji (160 g)
Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (11 g)
Ryż brązowy - 1,25 woreczka (110 g)
Burak - 2 małe sztuki (160 g)
Natka pietruszki - 0,75 pęczka (16 g)
Papryka czerwona - 1,5 małej sztuki (160 g)
Bazylia (świeże liście) - 0,5 garści (8 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Tofu pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Opcjonalnie dodaj sos sojowy.
3. Warzywa pokrój w kostkę i dodaj do tofu.
4. Dodaj ulubione przyprawy.
5. Duś 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
6. Dodaj świeże liście bazylii.
7. Dodaj ryż. Wymieszaj. Całość posyp świeżą pietruszką.
Komentarze
Prześlij komentarz