Przejdź do głównej zawartości
✅ 111 Fit Przepisów Na Płaski Brzuch ⬇️
Jak zrobić babkę wielkanocną - prosty przepis
Jak zrobić babkę wielkanocną
SKŁADNIKI:
220 g cukru
125 g masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania formy)
125 margaryny
1 opakowanie cukru wanilinowego
170 g mąki pszennej tortowej (oraz niewielka ilość do oprószenia formy)
80 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 2 pomarańczy
5 jajek
20 g kakao
DEKORACJA:
cukier puder
POLEWA:
20 ml wody
sok wyciśnięty z ½ cytryny
cukier puder
BABKA
Masło, margarynę, cukier i cukier wanilinowy delikatnie podgrzewamy i
ubijamy razem na kremową masę. Następnie ciągle ubijając, powoli
dodajemy jajka.
Do otrzymanej masy wsypujemy przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Ciasto rozdzielamy na 2 części. Do pierwszej dodajemy kakao, natomiast do drugiej otartą skórkę pomarańczową.
Formę do babki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Powstałe 2 rodzaje ciasta wlewamy do foremki naprzemiennie warstwami.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C (termoobieg)lub 190 –
200 stopni C (bez termoobiegu) około 60 minut. Dekorujemy cukrem pudrem
lub polewą.
POLEWA:
Łączymy wodę z sokiem z cytryny, a następnie mieszając, dodajemy cukier
puder. Dodajemy tyle cukru, żeby otrzymać pożądaną konsystencję polewy.
Komentarze
Prześlij komentarz