Przejdź do głównej zawartości

Jak zrobić babkę wielkanocną - prosty przepis



Jak zrobić babkę wielkanocną - prosty przepis

Jak zrobić babkę wielkanocną

  • SKŁADNIKI:

    220 g cukru
    125 g masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania formy)
    125 margaryny
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    170 g mąki pszennej tortowej (oraz niewielka ilość do oprószenia formy)
    80 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    otarta skórka z 2 pomarańczy
    5 jajek
    20 g kakao 
  • DEKORACJA:

    cukier puder
  • POLEWA:

    20 ml wody
    sok wyciśnięty z ½ cytryny
    cukier puder

    BABKA

    Masło, margarynę, cukier i cukier wanilinowy delikatnie podgrzewamy i ubijamy razem na kremową masę. Następnie ciągle ubijając, powoli dodajemy jajka.
    Do otrzymanej masy wsypujemy przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
    Ciasto rozdzielamy na 2 części. Do pierwszej dodajemy kakao, natomiast do drugiej otartą skórkę pomarańczową.
    Formę do babki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Powstałe 2 rodzaje ciasta wlewamy do foremki naprzemiennie warstwami.
    Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C (termoobieg)lub 190 – 200 stopni C (bez termoobiegu) około 60 minut. Dekorujemy cukrem pudrem lub polewą.

    POLEWA:

    Łączymy wodę z sokiem z cytryny, a następnie mieszając, dodajemy cukier puder. Dodajemy tyle cukru, żeby otrzymać pożądaną konsystencję polewy.

    Poznaj 7 konkretnych kroków, dzięki którym Twoja codzienna dieta zacznie przynosić spektakularne efekty

    Zapraszam po fit przepisy na mój Instagram

Komentarze