Pierogi z kaszą i surówką z czerwonej kapusty
Wartości odżywcze:
- Energia: 786 kcal
- Węglowodany: 111 g
- Tłuszcz: 16 g
- Białko: 47 g
Składniki:
- Mąka pszenna - 0,5 szklanki (100 g)
- Woda mineralna - 5 łyżek (45 g)
- Masło - 1,5 łyżeczki (6 g)
- Kasza gryczana - 2 łyżki (30 g)
- Cebula - 0,25 sztuki (20 g)
- Ser twarogowy chudy - 4,5 plastra (130 g)
- Oliwa z oliwek - 1,5 łyżeczki (6 g)
- Kapusta czerwona - 3,5 liścia (160 g)
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj ciasto na pierogi. W tym celu wymieszaj mąkę z gorącą wodą i rozpuszczonym masłem.2. Ciasto zagniataj przez kilka minut aż będzie gładkie i elstyczne. Zawiń w folię i odłóż na 30 min.
3. Przygotuj farsz. Kaszę ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.
4. Cebulę zeszklij na oliwie i dodaj do ugotowanej kaszy. Kiedy kasza przestygnie dodaj do niej pokruszony twaróg.
5. Farsz przypraw solą, pieprzem i innymi dowolnymi przyprawami.
6. Czerwoną kapustę posiekaj i dodaj przyprawy.
7. Ciasto rozwałkuj dość cienko, za pomocą szklanki wytnij kółka.
8. Każde kółko delikatnie rozciągaj w dłoni, nałóż farsz i zlep brzegi.
9. Pierogi wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj przez około minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
10. Podawaj pierogi z surówką.
Komentarze
Prześlij komentarz