- Jak wygląda przykładowy dzień z dietą online ? Zobaczcie sobie poniżej
10:00 Posiłek I
Oceń ten posiłek
Jaglanka z jabłkiem, suszonymi śliwkami i czekoladą
Wartości odżywcze:
- Energia: 550 kcal
- Węglowodany: 93 g
- Tłuszcz: 11 g
- Białko: 19 g
Składniki:
- Czekolada gorzka - 1,5 kostki (10 g)
- Jabłko - 1 mała sztuka (140 g)
- Płatki jaglane - 6,5 łyżki (65 g)
- Suszone śliwki - 0,25 garści (15 g)
- Mleko 2% - 1,2 szklanki (275 g)
Sposób przygotowania:
1. Płatki jaglane zalej niewielką ilością wrzątku tuż nad poziom płatków.
2. Odstaw na 2-5 minut do napęcznienia.
3. Dodaj podgrzane mleko, jabłko pokrojone w plastry, czekoladę oraz przekrojone śliwki. 14:00 Posiłek II
Oceń ten posiłek
Kanapka z jajkiem, sałatą i sok pomidorowy
Wartości odżywcze:
- Energia: 393 kcal
- Węglowodany: 49 g
- Tłuszcz: 12 g
- Białko: 18 g
Składniki:
- Bułka graham - 1 sztuka (85 g)
- Jaja - 1 średnie (55 g)
- Sałata maślana - 1 liść (11 g)
- Masło - 0,5 łyżki (5 g)
- Sok pomidorowy - 1 szklanka (220 g)
Sposób przygotowania:
1. Pokrój pieczywo i posmaruj masłem.
2. Na pieczywie ułóż plastry ugotowanego jajka.
3. Sałatę umyj, ułóż ją na kanapce.
4. Podawaj ze szklanką soku.18:00 Posiłek III
Oceń ten posiłek
Cannelloni ze szpinakiem i mozzarellą w sosie pomidorowym
Wartości odżywcze:
- Energia: 786 kcal
- Węglowodany: 84 g
- Tłuszcz: 30 g
- Białko: 40 g
Składniki:
- Makaron pełnoziarnisty - 1,25 szklanki (110 g)
- Szpinak (świeży) - 13 garści (250 g)
- Ser mozzarella - 2,25 porcji (65 g)
- Przecier pomidorowy - 0,75 szklanki (160 g)
- Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (14 g)
- Sól - 1 szczypta (1 g)
- Pieprz czarny ziarnisty - 2 szczypty (1 g)
- Oregano - 2 szczypty (1 g)
- Czosnek - 0,5 ząbka (1 g)
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotuj 2 minuty krócej, niż wskazuje instrukcja na opakowaniu.
2. Na połowie oliwy zeszklij szpinak z przyprawami. Gdy straci na objętości, będzie to znak, że jest już gotowy. Wymieszaj go ze startą mozzarellą. Część mozzarelli możesz zostawić, by posypać zapiekankę.
3. Na drugiej patelni rozgrzej drugą część oliwy i dodaj przecier. Całość duś z przyprawami ok. 5 minut bez przykrycia, by sos nieco zgęstniał.
4. Gotowy makaron nadziewaj farszem ze szpinaku i mozzarelli.
5. Spód naczynia żaroodpornego wyłóż częścią sosu, a następnie ułóż rurki ze szpinakiem i przykryj je drugą częścią sosu i posyp pozostałą częścią mozzarelli.
6. Całość piecz 5 minut w 180°C.
7. Gotową zapiekankę wyjmij z pieca i przełóż na talerz.22:00 Posiłek IV
Oceń ten posiłek
Sałatka warzywna z ogórkiem, papryką i serkiem wiejskim
Wartości odżywcze:
- Energia: 471 kcal
- Węglowodany: 57 g
- Tłuszcz: 11 g
- Białko: 32 g
Składniki:
- Serek wiejski - 7,5 łyżki (190 g)
- Ogórek - 0,5 sztuki (120 g)
- Papryka czerwona - 1 mała sztuka (110 g)
- Sałata maślana - 4 liście (35 g)
- Szczypiorek - 0,25 pęczka (12 g)
- Chleb graham - 3 średnie kromki (100 g)
Sposób przygotowania:
1. Sałatę dokładnie umyj i porwij w palcach.
2. Ogórek i paprykę pokrój w plastry.
3. Wszystkie składniki zmieszaj z serkiem wiejskim, szczypiorkiem, solą oraz pieprzem.
Fit przepis Makaron pełnoziarnisty z indykiem i brokułami w sosie czosnkowym Wartości odżywcze: Energia: 935 kcal Białko: 65 g Tłuszcz: 31 g Węglowodany: 101 g Składniki: Makaron pełnoziarnisty - 1,25 szklanki (110 g) Filet z indyka - 2 porcje (180 g) Oliwa z oliwek - 3 łyżki (23 g) Jogurt naturalny 2% - 0,75 szklanki (180 g) Brokuły - 0,5 sztuki (230 g) Czosnek - 2,5 ząbka (12 g) Zioła prowansalskie - 3 szczypty (3 g) 1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Pierś z indyka umyj, pokrój i krótko grilluj na patelni na oliwie z oliwek. 3. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. 4. Brokuły wrzuć na wrzątek, blanszuj około 3-5 minut. 5. W osobnej miseczce zmieszaj jogurt, zioła prowansalskie, czosnek wyciśnięty przez praskę, sól i pieprz. 6. Makaron z indykiem podawaj z brokułami polanymi sosem jogurtowo-czosnkowym. Mięso z indyka jest znane z wielu ciekawych cech i właściwości. Oto kilka interesujących faktów na jego temat: Niskokalor
Komentarze
Prześlij komentarz