Naleśniki z soczewicą, szpinakiem i czerwoną papryką
Wartości odżywcze:
- Energia: 557 kcal
- Węglowodany: 72 g
- Tłuszcz: 16 g
- Białko: 21 g
Składniki:
- Papryka czerwona - 0,5 średniej sztuki (75 g)
- Szpinak (świeży) - 1,5 garści (30 g)
- Soczewica czerwona - 0,25 szklanki (55 g)
- Mąka pełnoziarnista - 0,5 szklanki (60 g)
- Oliwa z oliwek - 2,5 łyżeczki (12 g)
- Woda mineralna - 0,4 szklanki (75 g)
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta:
1. Mąkę i wodę wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, odstaw na kilka minut.
2. Na patelni rozgrzej połowę ilości oliwy z oliwek i rozsmaruj po całej powierzchni.
3. Ciasto przemieszaj.
4. Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni.
5. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Przygotowanie nadzienia:
1. Soczewicę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Liście szpinaku dokładnie umyj, a następnie sparz wrzątkiem, drobno posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek na patelni.
3. Paprykę dokładnie umyj i pokrój w drobną kostkę. Dodaj ją do szpinaku i duś aż do miękkości papryki.
4. Paprykę ze szpinakiem wymieszaj z soczewicą.
5. Na przygotowane naleśniki wyłóż nadzienie, a następnie całość złóż w ćwiartki.
Komentarze
Prześlij komentarz