Ślimaczki szpinaczki
Bardzo szybkie w wykonaniu i wszyscy się nimi zajadali.
Składniki
- 3 porcje i pół porcji ciasta francuskiego
- 1 kostka sera białego chudego/ u mnie feta
- 2 szklanki szpinak mrożony lub świeży
- odrobina soli odrobina czarnego pieprzu i ulubione inne przyprawy
- pół sztuki czosnku
Sposób wykonania
Szpinak rozmrażamy i odparowujemy wodę na patelni. Jak przestygnie, dodajemy biały ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Farsz serowo-szpinakowy przyprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozkładamy, posypujemy przyprawami i nakładamy na nie farsz, na całą powierzchnię ciasta, mniej więcej 1cm grubości. Następnie zawijamy ciasto dość ciasno w roladkę. Kroimy ok. 6-8mm talarki, układamy na blaszce na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 220st. ok. 10-15 minut, aż się przyrumienią.
Komentarze
Prześlij komentarz