Przykładowy dzień z diety od Dietetyka pani Moniki która postanowiła schudnąć. Dieta jest układana na podstawie Ankiety, którą każdy dostaje po jej zamówieniu.
Dzień z diety od Dietetyka
Naleśniki z owocami i solonym karmelem z daktyli - 1 porcja
Śniadanie (E: 415kcal, B o.: 13.28g, T: 16.82g, W o.: 52.8g)
Składniki:
Jaja kurze całe - 1 sztuka (50g)Banan - 1/2 sztuki (60g)
Daktyle drylowane Bakalland - 2/3 garści (25g)
Mąka pszenna pełnoziarnista - pełne ziarno Lubella -1/4 szklanki (30g)
Mleko UHT Polmlek łagodne bez laktozy - 1/5 szklanki (50ml)
Olej rzepakowy - 1 łyżka (10ml)
Sól Himalajska Sante 350g - 1/5 łyżeczki (1g)
Woda - 1/3 szklanki (90ml)
Sposób przygotowania:
Solony karmel: do rondelka wrzucić daktyle, zalać wodą (tylko tyle, żeby były zakryte) i gotować ok. minutę, na małym ogniu. Odlać wodę, dodać łyżeczkę oleju, mleko, szczyptę soli i zmiksować wszystko na gładką masę. Wszystkie składniki na ciasto (jajko, mąkę, wodę, szczyptę soli i łyżeczkę oleju) porządnie wymieszać. Patelnię mocno rozgrzać. Ciasto wylać na patelnię i szybko rozprowadzić, smażyć z obu stron. Przed każdym kolejnym naleśnikiem zamieszać ciasto, bo mąka pełnoziarnista często opada na dno. Naleśniki podawać z owocami i karmelem.II śniadanie (E: 405kcal, B o.: 29.75g, T: 24.06g, W o.: 17.77g)
Sałatka z kurczakiem i serem feta - 1 porcja
Składniki:
Czosnek - 1 ząbek (5g)Filet z piersi z kurczaka Sokołów - 1/3 sztuki (75g)
Jogurt naturalny bez laktozy 2,5% Łowicz - 1/4 opakowania (50g)
Olej rzepakowy - 1/3 łyżki (4ml)
Pomidor koktajlowy - 6 sztuk (120g)
Pieprz czarny - 2 szczypty (2g)
Ser typu "Feta" - 1/8 kostki (20g)
Słonecznik, nasiona, łuskane - 3 łyżki (30g)
Sól Himalajska Sante 350g - 1/3 łyżeczki (2g)
Sposób przygotowania:
Suchą patelnię rozgrzej, wrzuć słonecznik i praż około 3-5 minut aż lekko zbrązowieje. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Obsyp solą i pieprzem. Na tej samej patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i obsmaż. Pozostaw do przestygnięcia. Pomidorki umyj, przekrój na pół. Z jogurtu, czosnku i ziół prowansalskich przygotuj sos. Ser feta odsącz z zalewy, pokrój w kosteczkę. Do miski wrzuć pomidorki. Następnie dodaj kurczaka, ser feta i sos. Całość posyp uprażonym słonecznikiem.Obiad (E: 393kcal, B o.: 21.91g, T: 14.9g, W o.: 48.54g)
Kasza bulgur z indykiem, kalafiorem i fasolką
Składniki:
Bulion warzywny - 1 szklanka (220ml)Szczypiorek - 4 łyżki (20g)
Czosnek - 2 ząbki (10g)
Fasola szparagowa - 2/3 garści (50g)
Kalafior - 1/8 sztuk (50g)
Oliwa z oliwek - 1/2 łyżki (5ml)
Pietruszka, liście - 4 łyżeczki (24g)
Por - 1/3 sztuki (60g)
Kurkuma, mielona - 1/2 łyżeczki (2g)
Liść laurowy, suszony - 1 sztuka (2g)
Oregano, suszone - 2/3 łyżeczki (2g)
Pieprz czarny - 1 szczypta (1g)
Sól Himalajska Sante 350g - 1/5 łyżeczki (1g)
Masło ekstra - 1/2 łyżki (5g)
Kasza bulgur - 1/3 woreczka (35g)
Indyk, mięso mielone - 1/2 porcji (50g)
Sposób przygotowania:
W szerszym garnku, na oliwie i maśle zeszklić pokrojone w kostkę por. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zmielone mięso, oregano, kurkumę, sól i pieprz. Co chwilę mieszając obsmażać mięso przez ok. 5 - 7 minut. Dodać suchą kaszę bulgur, wymieszać i smażyć przez ok. 1 - 2 minuty. Dorzucić podzielonego na różyczki kalafiora oraz pokrojoną na kawałki fasolkę, wymieszać. Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać liść laurowy, przykryć i gotować przez ok. 15 minut do miękkości składników. Na koniec dorzucić posiekaną natkę i cały czas mieszając gotować na małym ogniu, tym razem bez przykrycia przez ok. 1 - 2 minuty. Wyłożyć na talerze i posypać posiekanym szczypiorkiem.Kolacja (E: 408kcal, B o.: 28.14g, T: 11.42g, W o.: 48.86g)
Kanapka z serkiem wiejskim, papryką i szczypiorkiem - 1 porcja
Składniki:
Szczypiorek - 1 łyżka (5g)Chleb żytni - 2 kromki (70g)
Papryka czerwona - 1/3 sztuki (80g)
Masło ekstra - 1/2 łyżki (5g)
Serek wiejski, 2% tłuszczu - 10 łyżek (200g)
Komentarze
Prześlij komentarz