PRZEPIS: Meksykańska sałatka z quinoa
Składniki:
Awokado - 1/2 sztuki (70g)
Cebula - 1/4 sztuki (25g)
Fasola konserwowa czerwona Dawtona - 1/8 szklanki
(20g)
Kukurydza konserwowa Pudliszki - 1 i 1/2 łyżki (30g)
Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10ml)
Papryka chili - 1/2 sztuki (10g)
Pomidor koktajlowy - 5 sztuk (100g)
Liście kolendry, suszone - 1 łyżeczka (3g)
Pieprz czarny - 1 szczypta (1g)
Quinoa Sante 250g - 3 łyżki (30g)
Sok z limonki - 1 łyżka (6ml)
Sól Himalajska Sante 350g - 1/5 łyżeczki (1g)
Bulion rosołowy - 1/8 szklanek (10ml)
Sałata zielona, liście - 4 liście (20g)
Sposób przygotowania:
Fasolkę z puszki odcedzić. Komosę wsypać do garnka i wypłukać. Odcedzić, wlać bulion w ilości 1 cm ponad poziom komosy. Przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut aż komosa wchłonie cały płyn i będzie miękka. Limonkę pokroić na ćwiartki, odłożyć 2 kawałki do podania, z reszty wycisnąć sok. Ugotowaną komosę wymieszać z łyżką oliwy, łyżką soku z limonki oraz kolendrą. Na dno 2 miseczek lub głębokich talerzy (lub bezpośrednio do lunchboxów) włożyć posiekaną sałatę, wkoło ułożyć komosę ryżową, fasolkę oraz kukurydzę oraz obrane i pokrojone na kawałki awokado (można je skropić sokiem z limonki, aby nie ściemniało). Dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posiekaną w piórka czerwoną cebulę oraz posiekaną papryczkę chili bez pestek. Całość polać mieszanką 2 łyżek oliwy, 1 łyżki soku z limonki, soli i pieprzu. Udekorować kolendrą i włożyć kawałek limonki.
Komentarze
Prześlij komentarz