Wszyscy, którzy uwielbiają smak tradycyjnych, chrupiących ogórków kiszonych, z pewnością będą zachwyceni tym sprawdzonym przepisem na ogórki kiszone. Ta stara receptura to doskonały sposób na przygotowanie smacznych ogórków, które można przechowywać przez wiele miesięcy.
Składniki:
2 kg małych ogórków gruntowych
2 małe główki czosnku
duży pęczek kopru z baldachami
kawałek korzenia chrzanu oraz liście (10 cm)
2 litry wrzątku
4 płaskie łyżki soli kamiennej
dodatkowo: liście chrzanu, zielone liście dębu, liście czarnej porzeczki, winorośli lub wiśni
Sposób Przygotowania:
Umieść 2 kg małych ogórków gruntowych w czterech słoikach o pojemności 1 litra każdy.
W każdym słoiku ułóż po łyżce soli kamiennej oraz po kilka liści chrzanu, liści dębu i innych ziół.
W osobnym naczyniu zalej 2 litry wrzątku i rozpuść w nim pozostałą sól.
Zalej ogórki wrzątkiem tak, aby były całkowicie przykryte solanką.
Zakręć słoiki szczelnie i pozostaw w ciepłym miejscu przez 24 godziny.
Następnie przenieś słoiki w chłodne i ciemne miejsce na przechowywanie.
Efekty i Porady: Po upływie 14 dni ogórki będą gotowe do spożycia. To przepis, który czerpie z długiej tradycji i sprawdzonych metod, zapewniając najwyższą jakość kiszonych ogórków. Możesz cieszyć się nimi jako przekąską, dodatkiem do dań obiadowych, zup czy sałatek. To nie tylko smaczna, ale i zdrowa alternatywa do klasycznych przetworów.
Kaloryczność: Ogórki kiszone są niskokaloryczne, zawierają jedynie 10 kcal w 100 gramach. Dodatkowo, przepis ten jest odpowiedni dla osób stosujących diety bezglutenową, wegańską i wegetariańską.
To sprawdzony sposób na przygotowanie ogórków kiszonych, który zachowa tradycyjny smak i jakość. Dzięki tym prostym krokom będziesz mógł cieszyć się pysznymi ogórkami przez wiele miesięcy. Smacznego!
Tania Łatwa i Skuteczna Dieta dla Ciebie
Tagi - Najlepszy Przepis na Ogórki Kiszone – Tradycja w Słoik,przepis na ogórki kiszone, ogórki kiszone
Komentarze
Prześlij komentarz