"Sałatka Makaronowa z Pesto: Kolorowa Eksplozja Smaków na Twoim Talerzu"
Sałatka Makaronowa z Pesto i Warzywami:
Składniki:
- 300 g makaronu pełnoziarnistego
- 1/2 szklanki pesto bazyliowego
- 1 cukinia, pokrojona w plastry
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 marchewka, starta
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 1/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Parmezan do posypania (opcjonalnie)
- Rukola do podania
Sposób Przygotowania:
- Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
- W dużej misce połącz makaron, pesto, cukinię, paprykę, marchewkę, pomidora i orzechy włoskie.
- W osobnej misce przygotuj sos, mieszając oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Wlej sos na sałatkę i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw sałatkę do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Przed podaniem posyp sałatkę startym parmezanem
Prosta Dieta Spalająca Tłuszcz
Ciekawostka: Makaron pełnoziarnisty wzbogaca danie o błonnik, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości. Pesto natomiast to bomba smaku, dostarczająca korzystnych dla zdrowia tłuszczów.
Wartości Odżywcze (na porcję):
- Kalorie: 350 kcal
- Białko: 10 g
- Węglowodany: 45 g
- Tłuszcz: 15 g
- Błonnik: 8 g
Komentarze
Prześlij komentarz