"Sałatka z Pieczarkami, Jajkiem i Pomidorem: Pyszna i Zdrowa Przepis"
Składniki:
- 250 g pieczarek, pokrojonych na cienkie plasterki
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- Sól i pieprz do smaku
- 2 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie, do dekoracji)
Instrukcje:
Rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek na średnim ogniu w dużej patelni.
Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją przez 2-3 minuty, aż stanie się miękka i szklista.
Dodaj pokrojone pieczarki do cebuli i kontynuuj smażenie przez kolejne 5-7 minut, aż pieczarki zmiękną i puścić sok.
W międzyczasie przygotuj sos. W małej misce wymieszaj resztę oliwy z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz.
Gdy pieczarki są gotowe, zdejmij patelnię z ognia i ostudź je przez kilka minut.
Następnie polej przygotowanym sosem z oliwy z oliwek i cytryny. Delikatnie wymieszaj, aby sałatka była równomiernie przyprawiona.
Dodaj pokrojone na kostkę jajka i pomidora do sałatki.
Przed podaniem posyp sałatkę posiekaną natką pietruszki, jeśli używasz.
Sałatka z pieczarkami, jajkiem i pomidorem jest gotowa do podania. Możesz ją serwować na ciepło lub na zimno jako danie główne lub sałatkę obiadową. Smacznego!
Tagi: Sałatka z Pieczarkami, Jajko, Pomidor, Przepis Kulinarne, Zdrowa
Sałatka, Domowy Posiłek, Sałatka na Obiad, Sałatka na Lunch, Sałatka z
Warzywami, Sałatka z Jajkiem
Komentarze
Prześlij komentarz