5 Przepisów na Zdrowe Dania z Makaronem dla Całej Rodziny – Kalorie i Wartości Odżywcze
1. Makaron z Kurczakiem i Warzywami
Składniki:
- 200 g makaronu pełnoziarnistego
- 2 piersi z kurczaka (ok. 300 g)
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i podsmażyć kurczaka.
- Dodać pokrojone w kostkę papryki i cukinię, smażyć do miękkości.
- Wymieszać makaron z kurczakiem i warzywami.
Wartości odżywcze (na porcję):
- Kalorie: 450 kcal
- Białko: 30 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 60 g
- Błonnik: 8 g
2. Makaron z Tuńczykiem i Szpinakiem
Składniki:
- 200 g makaronu penne
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 150 g)
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oliwie.
- Dodać szpinak i smażyć, aż zwiędnie.
- Dodać tuńczyka i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać makaron z tuńczykiem i szpinakiem.
Wartości odżywcze (na porcję):
- Kalorie: 420 kcal
- Białko: 25 g
- Tłuszcz: 12 g
- Węglowodany: 55 g
- Błonnik: 7 g
3. Makaron z Sosem Pomidorowym i Cukinią
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 2 średnie cukinie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oliwie.
- Dodać pomidory i bazylię, dusić na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Cukinię pokroić w plastry, dodać do sosu, gotować do miękkości.
- Wymieszać makaron z sosem pomidorowym i cukinią.
Wartości odżywcze (na porcję):
- Kalorie: 400 kcal
- Białko: 12 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 65 g
- Błonnik: 6 g
4. Makaron z Łososiem i Brokułami
Składniki:
- 200 g makaronu fusilli
- 200 g świeżego łososia
- 1 brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Łososia pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek, dodać łososia i smażyć do miękkości.
- Brokuła podzielić na różyczki, ugotować na parze.
- Wymieszać makaron z łososiem i brokułami.
Wartości odżywcze (na porcję):
- Kalorie: 500 kcal
- Białko: 30 g
- Tłuszcz: 18 g
- Węglowodany: 55 g
- Błonnik: 7 g
5. Makaron z Grzybami i Śmietaną
Składniki:
- 200 g makaronu tagliatelle
- 300 g mieszanki grzybów (pieczarki, borowiki, itp.)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka tymianku
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oliwie.
- Dodać pokrojone grzyby i tymianek, smażyć do miękkości.
- Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, gotować przez 5 minut.
- Wymieszać makaron z sosem grzybowym.
Wartości odżywcze (na porcję):
- Kalorie: 550 kcal
- Białko: 15 g
- Tłuszcz: 20 g
- Węglowodany: 75 g
- Błonnik: 6 g
Te przepisy są nie tylko smaczne i proste do przygotowania, ale także idealne dla całej rodziny. Każdy przepis zawiera makaron, różnorodne dodatki i jest zbilansowany pod względem kalorycznym, co pomaga w utrzymaniu zdrowej diety.
Komentarze
Prześlij komentarz