czwartek, 26 marca 2015

Zioła w kuchni

Zwykłe zioła o niezwykłej mocy
Doskonała kuchnia to aromatyczna kuchnia. Jednak poza doskonałym smakiem potraw warto wiedzieć jak zbawienny wpływ mogą mieć na nasz organizm dodawane przyprawy.

Mięta
Liście mięty pieprzowej od 2000 lat są wykorzystywane do łagodzenia bólu głowy oraz walki z problemami trawiennymi. Dzisiaj olejku miętowego używa się także do produkcji leków na katar oraz zespołu jelita drażliwego. Mięta to także doskonały składnik orzeźwiających napojów na upalne dni czy wyśmienity dodatek do deserów, np. musu czekoladowego.
Bazylia
Bazylia, często pojawia się w sztukach Szekspira jako lekarstwo na przeziębienie i bóle głowy. Ostatnie badania wykazały, że świeże liście poprawiają trawienie oraz zmniejszają poziom glukozy we krwi. Doskonale nadaje się jako przyprawa do makaronów, sałatek lub w formie pasty znanej jako pesto.  
Szałwia
To przyprawa z regionów Morza Śródziemnego. Można ją spotkać w Dalmacji, Chorwacji oraz nad Adriatykiem gdzie dziko porasta skalne zbocza. Wyciąg z szałwii ma właściwości antyseptyczne, ściągające i lekko drażniące. Wykorzystuje się ją do produkcji leków na bólu gardła, podrażnienie jamy ustnej, także do skaleczeń i siniaków. Badania wykazały, że obniża poziom cukru we krwi u chorych na cukrzycę. Jej właściwości wpływają także na pracę mózgu poprawiając koncentrację, obniżając stres oraz zmniejszając poziom wyczerpania psychicznego. Szałwia jest dobra na bóle brzucha, biegunki, gazy, grypy i przeziębienia. Podkreśla smak drobiu, kiełbas oraz ryb, jednak trzeba zachować umiar w jej dozowaniu, ponieważ zbyt duża ilość może zepsuć smak potraw.
Koper
Starożytni Grecy jedli to aromatyczne zioło w celu zmniejszenia apetytu. Jednak dzisiaj jest ono uznawane za jedną z niewielu roślin w pełni przyswajanych przez organizm. Najsilniejsze właściwości lecznicze posiadają nasiona kopru. Zapobiega wzdęciom, zgadze, jest środkiem wspomagającym trawienie, działa rozkurczowo oraz oczyszczająco. Można go dodawać do potraw oraz pić w formie naparu.
Natka pietruszki
Natka pietruszki jest moczopędna dzięki czemu łagodzi dyskomfort napięcia przedmiesiączkowego, wzdęć oraz wspomóc dietę. Dodatkowo jest bogata w witaminę C, co czyni ją sojusznikiem w walce z przeziębieniem i grypą.  Wykorzystywaną ją także do odświeżenia oddechu. Doskonale pasuje do dań mięsnych, rybnych, zup i sałatek.
Tymianek
Doskonale pasuje do dań, które wymagają długiego gotowania. Długotrwała obróbka termiczna uwalnia pełnię aromatu, zatem doskonale nadaje się do wzbogacania smaku zup czy gulaszów.  Badania wskazały, że liście tymianku mają właściwości antyseptyczne, a także mogą pomóc w leczeniu choroby wrzodowej. Napar z rumianku także zmniejsza ból gardła.
Estragon
Jest on szczególnie popularny we Francji, Hiszpanii i w Niemczech. Francuzi nazywają estragon królem przypraw. Stosuje się go jako środek zastępujący sól (nadaje potrawom słonawy smak, a nie podnosi ciśnienia i nie wypłukuje soli mineralnych, tak jak to czyni sól kuchenna). Jest bogaty w witaminy A i C. Wzmaga apetyt i ułatwia trawienie. Zawiera także olejki eteryczne do 0,8% (m.in. estragol, felandren), flawonoidy, fitosterole, garbniki i związek goryczowy. Polecany jest m.in. osobom cierpiącym na reumatyzm, skazę moczanową i artretyzm. Nadaje się do przyprawiania sosów, warzyw, a także ryb i drobiu.
Edyta Mól / itezone.pl źródło - www.pressoffice.pl

Szukaj na tym blogu

35 kilo mniej