poniedziałek, 12 czerwca 2017

Makaron pełnoziarnisty z indykiem i brokułami w sosie czosnkowym

Wartości odżywcze:

  • Energetyczność posiłku: 827,59 kcal
  • Białko: 57,65 g
  • Tłuszcz: 27,24 g
  • Węglowodany: 89,75 g

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty - 1 szklanka (95 g)
  • Filet z indyka - 1,75 porcji (160 g)
  • Oliwa z oliwek - 2,5 łyżki (20 g)
  • Jogurt naturalny 2% - 0,75 szklanki (160 g)
  • Brokuły - 0,5 sztuki (200 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (11 g)
  • Zioła prowansalskie - 3 szczypty (2 g)

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Pierś z indyka umyj, pokrój i krótko grilluj na patelni na oliwie z oliwek.
3. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
4. Brokuły wrzuć na wrzątek, blanszuj około 3-5 minut.
5. W osobnej miseczce zmieszaj jogurt, zioła prowansalskie, czosnek wyciśnięty przez praskę, sól i pieprz.
6. Makaron z indykiem podawaj z brokułami polanymi sosem jogurtowo-czosnkowym.

Diety specjalnie dla kobiet    
  

Szukaj na tym blogu

35 kilo mniej